IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваната рецесия помрачава перспективите пред имотния пазар в Европа

Инвеститорите ще концентрират интереса си върху първокласните активи основно в търговския и офис сегментите, но ще търсят и алтернативи

11:20 | 21.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Очакваната рецесия помрачава перспективите пред имотния пазар в Европа

Двигателят на ценовия ръст при първокласните активи не е толкова свързан с перспективите пред тях, колкото с диверсификацията на риска за инвеститорите, които искат да предпазят капитала си, а не да преследват висока възвращаемост, посочват консултантите.

При първокласните активи се очаква стабилна доходност и лек ръст на наемите, пише още в доклада. Най-динамични ще бъдат пазарите в Централна и Източна Европа, особено в Полша и Чехия. Оживление може да се очаква и на пазарите, които бяха тежко ударени от кризата, като Дъблин (Ирландия) и Испания.

От държавите извън еврозоната остават отличните перспективи пред пазара на офиси във Великобритания и особено Лондон. Добри са перспективите и пред пазарите на офиси във Франция и Полша, както и пред първокласните мол схеми в Централна и Източна Европа, Великобритания, Берлин, Стокхолм и Брюксел.

Влошават се перспективите пред офис пазарите в периферията на Европа заради понижаването на заетостта.

При второкласните активи съществува сериозен риск за заетостта, предупреждават експертите. Въпреки това в следващите пет години инвеститорите ще пренасочват стратегиите си за експанзия към по-рискови активи с по-атрактивна възвращаемост.

Експертите очертават смесени перспективи пред пазара на търговски площи заради влошения климат в търговията на дребно. Най-добре се представят пазари извън еврозоната в Скандинавия, както и балтийските държави и части от Източна Европа.

Очаква се ситуацията в пазарния сегмент да остане сложна през следващите 2 години заради рецесията и фискалните ограничения. Едва към края на следващия петгодишен период ще се усети подобрение в търговския сегмент.

Пред логистичните пазари има сериозни рискове заради очакваната рецесия. Основните двигатели на сегмента – потребителските разходи и индустриалната продукция, са силно уязвими от рецесията. Влошават се и прогнозите за глобалната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още