IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират спад в цените на жилищата в глобален план през 2012 г.

Бразилия е изключение от световната тенденция заради прираста на населението, засилващата се средна класа и растящия пазар на ипотеки

16:17 | 16.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Прогнозират спад в цените на жилищата в глобален план през 2012 г.

Ръстът при цените на жилищата напоследък достигна най-слабите си темпове от повече от две години и едва ли може да се очаква подобрение в близко бъдеще, посочва консултантската компания Knight Frank, цитирана от онлайн изданието IP Real Estate.

Глобалният индекс на компанията показва, че през последното тримесечие на 2011 г. капиталовият растеж е достигнал най-ниските си нива от второто тримесечие на 2009 г. насам.

Тази ситуация няма да се промени, докато доходите и наемите не наваксат и пазарът не усвои излишните запаси, генерирани през годините на бума, смятат експертите.

Растежът на цените дори би могъл да премине на отрицателна територия през 2012 г., предупреждава Кейт Евърет Алън, ръководител на отдела за международни жилищни проучвания в компанията.

Индексът на Knight Frank показва, че капиталовите стойности са се понижли на 60% от пазарите, изследвани от компанията за съставянето на показателя. Продължително забавяне се наблюдава на азиатските пазари.

Най-сериозен ръст на цените на жилищата през миналата година е регистриран в Бразилия -  26% при средно увеличение в глобален план от 0,5%. Според авторите на изследването това се дължи на прираста на населението, замогването на хората и разрастващия се пазар на ипотеки.

В Ирландия пък е отчетен най-големият спад в цените (17%), но на фона на застоя се открояват няколко пазари в региона.

В рамките на еврозоната Естония е на върха на регионалната класация с годишен ръст на цените на жилищата от 4,4%. В глобален план обаче страната е на второ място в списъка след Бразилия.

Словения и Германия също отчитат повишение от над 5% в индекса на Knight Frank.

В Азия се наблюдава рязък спад на цените на жилищата, до голяма степен породен от мерките за охлаждане на пазара, предприети от властите в Китай. Спадът достига 2% за миналата година спрямо ръст от 42% през 2007 г., когато жилищните цени в региона достигнаха своя пик.

В Сингапур е налице повишение от 5% за миналата година в сравнение с 33% през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още