IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия надува жилищен балон заради борбата със скъпата крона

Задлъжнялостта на домакинствата расте по-бързо от увеличението на разполагаемите доходи

12:48 | 16.03.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Норвегия надува жилищен балон заради борбата със скъпата крона

Норвегия е все по-близо до жилищен балон, тъй като стратегията на централната банка да намалява лихвите, за да отслаби кроната, предизвиква ръст на кредитирането и надува цените на имотите, предаде Bloomberg.

Ден, след като финансовият регулатор на страната обяви, че най-голямата местна заплаха за икономиката е прегряването на пазара на имоти, централният банкер Оейстайн Олсен даде да се разбере, че няма да позволи ново поскъпване на кроната и намали основната лихва с 0,25 пункта до 1,5%.

Според Робърт Шилър, един от създателите на индекса S&P/Case-Shiller, Норвегия може и вече да е в жилищен балон. Още през януари той предупреди, че местните политици "би трябвало вече да започнат да се тревожат".

Тази седмица местната агенция за финансов надзор нареди на банките да се погрижат за капиталовите си буфери, за да се подготвят за по-големи загуби, тъй като ниските лихви на централната банка продължават да подхранват дисбалансите на кредитния пазар.

Икономиката на седмия по големина износител на петрол в света остана непокътната от дълговата криза в Европа. Правителството няма нетен дълг и се радва на най-големия бюджетен излишък от всички държави с рейтинг ААА.

Централната банка на страната очаква през тази година Норвегия да отбележи икономически растеж от 3,25% .

Всички тези фактори привличат инвеститори на валутния пазар, като по-рано този месец кроната се изстреля до деветгодишен максимум.

В същото време частната задлъжнялост продължава да набъбва. Дълговете на домакинствата през тази година достигнаха 204% от разполагаемите доходи, което е най-високото ниво поне от 1988 г.

Цените на жилищата в Норвегия скочиха с рекордните 7% през февруари, като от 1992 г. насам те нарастват два пъти по-бързо в сравнение с темпа на увеличаване на разполагаемите доходи. 

Миналата година финансовият регулатор на страната посъветва банките да не отпускат заеми, възлизащи на над 85% от стойността на даден имот.

До момента обаче по-строгите правила за кредитиране и усилията на финансовите институции да прехвърлят по-високите разходи за финансиране върху клиентите имат малък ефект за охлаждането на пазара. Брокерите на недвижими имоти се оплакват, че не смогват да удовлетворят апетита на купувачите.

"Просто няма достатъчно жилища, за да се задоволи търсенето", разказва Руне Бертелсен от Eindomsmegler 1. Според него до декември цените на жилищата ще се покачат с още 6%.

Друг брокер споделя, че около 95% от жилищата за продажба се купуват в рамките на седмица до месец, след като са пуснати на пазара.

"Пазарът е добър и ще остане такъв още дълго време. Хората искат да купуват жилища, а на да живеят под наем. Имотите са добра инвестиция", коментира Йане Мете Бергесен от Privatmegleren.

Агенцията за финансов надзор в Норвегия обаче е на друго мнение. Тази седмица тя предупреди, че цените на жилищата могат да паднат значително, когато на пазара настъпи обрат. Това на свой ред ще се отрази сериозно върху икономиката на страната като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Типично - нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено. И въпреки всичко случило се напоследък, на практика нищо не се е променило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още