IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният регулатор в САЩ ограничи налагането на такси при препродажба на имоти

Строителите събират такси при всяка сделка с построен от тях имот в продължение на 99 г.

11:44 | 16.03.12 г.
Жилищният регулатор в САЩ ограничи налагането на такси при препродажба на имоти

Федералната агенция за жилищно финансиране на САЩ (Federal Housing Finance Agency)  ограничи правото на строителите на жилища в страната да налагат спорната такса върху сделките с имоти, която критиците определят като несправедлива спрямо купувачите, предаде Wall Street Journal.

Агенцията обяви, че ще забрани на контролираните от държавата фирми за ипотечно кредитиране Fannie Mae и Freddie Mac да купуват ипотеки, изискващи плащането на такси за частни трансфери.

Тези такси се включват от строителите към договорите за управление на новопостроените жилищни сгради и важат за период от 99 години.

Продавачите на жилища трябва да заплащат определен процент от цената на сделката на строителния предприемач всеки път, когато жилището собственика си.

Според критиците таксите за частни трансфери са вредни за потребителите. Експерти поздравиха решението на агенцията, което ще е в сила за всички 12 федерални банки за жилищни кредити.

Новото правило ще се прилага за всички споразумения, включващи подобни такси, сключени след 8 февруари 2011 г.

Таксите, отнасящи се до асоциации на собствениците на жилищата, жилищни кооперации и някои организации, освободени от данъци, не са включени в новите рестрикции.

Общините в САЩ отдавна използват подобни такси, наречени данък върху прехвърлянето, за да събират приходи или да компенсират държавни субсидии за частни строителни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още