IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертават блестящи глобални перспективи пред инфраструктурното строителство

Изграждането на енергийна, пътна и социална инфраструктура трябва да отговори на нарасналите нужди заради урбанизацията и демографските промени

11:43 | 16.03.12 г.
<p>
	<em>Играчите в строителния бранш вече префокусират дейността си и жилищното строителство минава на втори план. Добри перспективи пред изграждането на жилища има в Азия. Снимка: Ройтерс</em></p>

Играчите в строителния бранш вече префокусират дейността си и жилищното строителство минава на втори план. Добри перспективи пред изграждането на жилища има в Азия. Снимка: Ройтерс

Инфраструктурното строителство, особено в развиващите се икономики, е с най-сериозни перспективи за развитие в обозримо бъдеще. Разходите за инфраструктурни проекти през следващите 40 години ще достигнат 70 трлн. долара в глобален план, изчисляват експерти от KPMG.

В доклад на компанията се посочва, че в  последните три години строителният сектор е  претърпял съществени промени не само заради кризата, но и заради нарастващата необходимост от инфраструктура, особено с темповете на урбанизация.

Към 2050 г. 70% от световното население ще живее в градовете, така че ще е необходимо строителният бранш да се фокусира върху осигуряването на адекватна транспортна, образователна, енергийна и друга инфраструктура за градското население.

Консултантите са категорични, че съществуващата инфраструктура е неадекватна, за да отговори на ръста на населението в световен мащаб и промяната в демографската структура. Това наложи играчите в строителния сектор да променят фокуса си на действие. Работата по бизнес, жилищни и индустриални строителни проекти мина на заден план, за да отстъпи на енергийни, транспортни и комуникационни проекти, важни за обществото, пише в доклада.

Според резултатите от проучване на консултантската компания сред 161 компании от 27 държави строителството в енергийния сектор ще даде най-добри възможности за ръст на приходите и печалбите, особено в Северна и Южна Америка.

Близо четвърт от анкетираните виждат сериозен потенциал в жилищното строителство. Най-добри перспективи пред този сегмент от строителната индустрия обаче се очертават в Азиатско-тихоокеанския регион, а най-лоши – в Северна и Южна Америка.

Позитивни са очакванията на предприемачите за строителството на пътища и мостове, жп инфраструктура и строителството, свързано с природните ресурси и миннодобивния сектор. Най-добри са перспективите пред изграждането на сухоземни и водни пътища в Китай, а на жп и минното строителство – в Европа, Близкия Изток и Африка.

Икономическата несигурност остава основен проблем за три четвърти от анкетираните строителни мениджъри. Наблюдава се обаче ръст на оптимизма в сектора, като най-осезаемо подобрение се вижда при компаниите от азиатско-тихоокеанския регион.

Предприемачите нямат доверие в способността на правителствата да управляват разходите за изграждане на инфраструктура, показва проучването. Повече от половината от участниците в него се опасяват, че заради тежките икономически мерки и ограничаването на публичните разходи инвестициите в инфраструктура ще се свият значително.

Освен липсата на държавни политики, като основни бариери пред инвестициите в инфраструктурното строителство от бранша посочват липсата на инициатива на частния сектор, пропуските в системите за планиране, регулациите и цената на заемните финансови ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още