IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетите в строителството са намалели с 90 хил. души за три години

Очаква се решение на социалния министър за разпростирането на колективния трудов договор за всички фирми от бранша

17:16 | 15.03.12 г.
Заетите в строителството са намалели с 90 хил. души за три години

С 90 хил. души са намалели заетите в строителството през 2011 г. спрямо 2008 г., показват данните на Федерацията на независимите строителни синдикати (ФНСС), която днес проведе шестия си конгрес.

Освен това обемът на изпълненото през миналата година строителство се е свил с една трета спрямо пиковите нива отпреди три години, показва още статистиката.

Председателят на организацията Йордан Никленов посочи, че в началото на януари е подписан общ колективен трудов договор за строителния бранш. Това означава, че документът се разпростира върху всички предприятия от сектора, независимо дали имат синдикати, и всички работодатели от бранша са длъжни да се съобразяват с договореното.

Все още обаче се очаква решението на социалния министър Тотю Младенов за разпростирането на колективния трудов договор върху всички фирми в бранша.

Синдикати и работодатели в строителството са договорили минимално месечно основно трудово възнаграждение в размер на 337,50 лева.

Според договорките за всеки час извънреден нощен труд в строителството ще се заплащат още 50% върху минималната надница на час. Добавката за трудов стаж и професионален опит е 1% от заплатата за прослужена година, докато нормативно установеният размер е 0,6 на сто.

Общият договор предвижда още за времето, през което работникът или служителят е на разположение на предприятието извън неговата територия, да се заплаща допълнително не по-малко от 25% от определеното с индивидуалния трудов договор основно възнаграждение, а на официалните празници – 50%.

Договорено е и допълнително възнаграждение за работа при специфични условия и рискове, които не могат да бъдат отстранени или ограничени, в размер на 5% от основната заплата.

Договорени са и по-благоприятни условия на заплащане за положен извънреден труд, защитен размер на отпуска, включително и допълнителните дни за работа при рискови условия, както и за самотни родители, работеши в сектора на строителството.

Предвижда се още при прекратяване на трудовия договор работодателят да изплаща на работника или служителя обезщетение в размер на поне пет пъти последната изплатена заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още