IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори се насочват към атрактивни проблемни имоти като купуват лоши кредити

Американските банки може да увеличат продажбите на проблемни кредити поради настъпващите падежи, посочват експерти

12:22 | 14.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститори се насочват към атрактивни проблемни имоти като купуват лоши кредити

Един от факторите, който определя какъв тип “лоши” кредити да излизат на пазара, е структурата на засегнатите финансови институции. Като цяло, по данни на FDIC, 7 445 банки имат общи активи за 13,8 трлн. долара, като 1,53 трлн., или 11% от тях, са под формата на заеми за бизнес имоти. За водещите 100 банки този дял е едва 7%, или 784 млрд. долара.

Заемите за бизнес имоти при останалите банки обаче са много по-висок дял от общия размер: 750 млрд. от 2,9 трлн. долара, или 26%.

Освен разликата в обема заемите в балансите на най-големите банки като цяло са за големи, луксозни имоти, като например офис кули, регионални търговски центрове и апартаменти в големи градове и на други водещи пазари в САЩ, допълват авторите на документа.

Тези активи, въпреки че не са имунизирани срещу колебанията на икономическите фактори, са по-слабо податливи на резки промени в обстановката, затова те са най-атрактивните за инвеститорите.

За разлика от тях портфейлите на регионалните и общностни банки обикновено се състоят от строителни кредити или заеми за придобиване и строителство на по-малки и по-рискови бизнес имоти на по-малки пазари.

Почти половината от инвеститорите, участвали в изследването на компанията, посочват, че инвестиционната им дейност през 2011 г. е била приблизително същата като през предходните две години. Като цяло 28% от запитаните са били по-слабо активни, което е значително увеличение спрямо 2009 г., когато едва 5% твърдяха, че са били по-слабо активни.

Инвеститорите, които посочват, че са били по-активни, намаляват до 26% през миналата година в сравнение с 36% през 2010 г. и 49% през 2009 г.

Резултатите от изследването показват също, че през 2010 г. инвеститорите са заделили повече капитал за закупуване на “лоши” кредити от банки, като постигат по-голяма успеваемост при сключването на сделки спрямо предходни години.

Освен това инвеститорите продължават да търсят ливъридж, като 67% от анектираните очакват да използват известно ниво на финансиране за придобивания. Делът им обаче намалява в сравнение с 84% през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още