IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще продаде държавната компания за управление на бизнес имоти

Берлин се опитва да се възползва от засилването на сделките с недвижими имоти в Германия

12:59 | 13.03.12 г.
Германия ще продаде държавната компания за управление на бизнес имоти

Германското правителство може да стартира продажба на компанията си за управление на бизнес имоти още през идния месец, за да събере над 1,76 млрд. евро за намаляването на  дефицита, твърдят добре информирани източници, цитирани от Bloomberg.

TLG Immobilien GmbH е наследник на Treuhand Gesellschaft и притежава жилища, офис сгради, хотели и домове за възрастни хора в Източна Германия.

Според източниците на агенцията продажбата би могла да привлече компании за имоти, фирми за частен капитал, застрахователи и инфраструктурни фондове.

След обединението на Германия през 1990 г. Treuhand Gesellschaft отговаряше за продажбата и преструктурирането на хиляди дружества в шестте източни провинции на страната.

TLG, която е базирана в Берлин, управлява имотите от 2000 г. насам, като те са концентрирани основно на брега на Балтийско море, както и в Берлин, Хале и Лайпциг.

През 2010 г. дружеството отчете нетни приходи от около 20 млн. евро.

Още през юли миналата година финансовото министерство на Германия обяви плановете си да продаде TLG, като преди това раздели дружеството на две: TLG Immobilien, което управлява бизнес имоти, и TLG Wohnen, включващо жилищни имоти, с идеята да се привлекат повече кандидат купувачи.

Планове за продажбата на компанията се крояха и през 2008 г., но през ноември същата година те бяха отменени заради глобалната рецесия, припомня агенцията.

TLG се оценява на около 1,76 млрд. евро към края на 2010 г. Германският закон забранява продажбата на федерални активи на цена, по-ниска от пазарната.

В момента правителството в Берлин се опитва да се възползва от засилването на сделките с недвижими имоти в Германия. Обемът им от началото на годината достига 1,45 млрд. евро, което е половината от общия размер за миналата година.

Канцлерът Ангела Меркел обяви планове за продажби на активи за 5,1 млрд. евро през 2012 г.

"Имотите в Германия се смятат за сигурен актив за инвеститорите, а сегашният пазар предоставя добри възможности за продажби поради евтиното финансиране", коментира анализаторът от Bankhaus Lampe Франк Нойман.

"Най-вероятните купувачи на активите, които правителството и държавните кредитори предлагат за продажба, са фирми за недвижими имоти, тъй като рисковете, свързани с частния капитал, биха могли да предизвикат обществен отпор", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още