IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейби бумърите в САЩ излизат на жилищния пазар в ролята на продавачи

Очаква се до 2030 г. възрастните американци да пуснат на пазара 26 млн. жилища, които може и да няма кой да купи

13:43 | 12.03.12 г. 2
Бейби бумърите в САЩ излизат на жилищния пазар в ролята на продавачи

Все повече хора от поколението на бейби бумърите в САЩ (родените между 1946 и 1964 г.) обявяват жилищата си за продажба, но по-младото поколение може и да не прояви особен интерес към покупки, съобщи CNBC.

Резултатите от проучване в Щатите показват, че поколението на бейби бумърите, което се мести в по-малки жилища при пенсиониране, заради финансови затруднения, по здравословни причини или смърт на съпруг, се очаква да пусне на пазара 26 млн. жилища до 2030 г.

Проблемът е, че по-младото поколение на родените между 1982 и 1995 г. няма да може да  изкупи този запас, посочва Ролф Пендал от Института за градско планиране, който е съавтор на доклада.

"Независимо дали става въпрос за пазара на труда, доверието, затегнатите кредитни политики или забавянето на имиграцията, възможно е покупките от страна на по-младото поколение да се забавят", обяснява Пендал.

Според документа младите в САЩ в момента се борят със студентските заеми и дълговете по кредитни карти, освен препятствията на жилищния пазар. Това е причината авторите на доклада да твърдят, че младите просто не са в настроените да купуват - нито сега, нито и в обозримо бъдеще.

Някои анализатори обаче са на мнение, че тази "екплозия" на възрастни хора, които продават жилищата си, няма да навреди на сектора.

"Ефектът няма да е толкова голям, тъй като пазарът в момента е доста добър и се подобрява все повече", смята Уолтър Малоуни от Националната асоциация на търговците на недвижими имоти. "Освен това възрастните продават жилищата си от години и като цяло нивото на запасите намалява", допълва той.

Други пък твърдят, че в момента е прекалено трудно да се направи точна преценка на ситуацията.

Според старши анализатора Грег Макбрайд от Bankrate.com "тази преценка игнорира въздействието от чуждестранните инвеститори, които купуват жилища в САЩ". "Спадът на долара и глобалната експанзия на средната класа докарват доста купувачи в страната" посочва той.

През последната една година броят на жилищата на пазара намалява. В момента за продан са обявени близо 2,3 млн. жилища в сравнение с 4,4 млн. през юли миналата година, сочат данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти. Освен това за продажбата на едно жилище е нужно доста по-кратко време - 24% от жилищата на пазара се продават за по-малко от три месеца спрямо 6 месеца в началото на 2011 г.

В същото време обаче данни на Бюрото за трудова статистика показват, че от 2011 г. насам в САЩ всеки ден 65 години навършват близо 10 хил. души в сравнение със 7 хил. през 2010 г. Между 6 хил. и 10 хил. души се пенсионират ежедневно, като много от тях ще обявят жилищата си за продажба, било заради преместването в по-малък дом, в дом за възрастни хора или по финансови причини.

Като се вземе това предвид е трудно да се направи ясна прогноза какво ще се случи на жилищния пазар в САЩ в близките години. Ролф Пендал препоръчва провеждането на държавна жилищна политика, която да подпомага възрастните купувачи и продавачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 12 години
Нищо страшно няма да стане Просто жилищата в С А Щ ще отидат на нормалните си цени а не на тези огромни балони които бяха достигнали Ще има достатъчно купувачи защото цените ще бъдат приемливи Много от възрастните хора ще загубят пари и печалби но такъв е живота -ПЕЧАЛБИ И ЗАГУБИ ЧАОО ЖЕЛАЯ ИМ УСПЕХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
naso_fr
преди 12 години
а в България като излязат жилищата на пенсионерите? дали някой ще напише статия за тези жилища?Или всички дружно ще бутаме икономиката, дори и с цената на заблудата.Взимайте кредити, бе тарапанци. Боко ви се сърди че си кътате паричките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още