IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия и Испания излизат от руините на пазара на имоти

Двете страни започват да привличат вниманието на инвеститорите за сметка на Гърция, Италия и Португалия

14:28 | 09.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Ирландия и Испания излизат от руините на пазара на имоти

Испания и Ирландия – двете страни синоним на краха на пазара на имоти в Европа – се превърнаха в земя на възможности за инвеститорите, смятат експерти.

Въпреки че повечето инвеститори са се насочили към най-добрите райони във Франкфурт, Лондон и Париж, за да защитят капиталите си от дълговата криза в еврозоната, Ирландия и Испания са решили проблемите си до такава степен, че вече привличат вниманието от други проблемни страни като Гърция, Италия и Португалия, пише Ройтерс.

„Ирландската икономика е на интересна точка във времето за покупка на активи, след като по-рано взе тежки икономически решения“, казва Пиер Шерки, директор на RREEF.

От неговата компания наскоро са изпратили екип в Ирландия, за да оцени пазара.

„Те докладваха, че страната е интересна. Преди 12 месеца те направиха същата визита и казаха, че все още е прекалено рано“, казва той.

Ирландия вероятно стана жертва на най-тежката криза при имотите в Европа, с цени на жилищата наполовина от тези през 2007 г. и спад при бизнес имотите от 60%.

От кризата насам правителствените ограничителни мерки доведоха до спад в разходите на кредитиране и помогнаха на страната да избегне последните понижения на рейтингите в еврозоната от Standard & Poor's и Fitch.

Пазарът на имоти бе подкрепен от някои данъчни облекчения и растящо търсене за площи от компании като Google Inc. и Bank of New York Mellon. Към настоящия момент положителен е също фактът, че строителството на практика замря през 2007 г., което доведе до ниско предлагане, подкрепящо цените.

„Както Испания, така и Ирландия интересуват инвеститорите, но Ирландия е по-атрактивна, тъй като там вече е настъпила необходимата ценова корекция“, смята Пиер Вакие, изпълнителен директор на Axa Real Estate, която управлява активи за 42 млрд. евро.

„Ние обмисляме сделки в Ирландия и множество фондове правят същото“, казва Джо Валенте, директор Проучвания и стратегия в звеното за имоти в JP Morgan .

Въпреки че пазарът на имоти в страната е по-малък в сравнение с тези във Великобритания и Франция, редица сделки от т. нар. „лоша банка“ в Ирландия вече прокара първата диря, казва той.

Различни мерки, приети в Испания, също може да доведат до повишени обеми от капитали към страната през следващите две-три години. Сред тях са и промяна в разпоредбите за наем, които досега затрудняваха наемодателите да повишават наемите.

Въпреки това инвеститорите все още трябва да подхождат с повишено внимание, тъй като дълговата криза в Европа все още е в сила, предупреждава Кристиан Улбрих, изпълнителен директор за Европа, Близкия Изток и Африка на Jones Lang LaSalle.

„Проблемите са все още сериозни, въпреки че хората свикнаха повече с тях“, казва той като напомня, че сега моментът не е подходящ за свръх ентусиазъм.

Той цитира недостига на кредитиране като основна пречка пред пазара, тъй като банките все още не са склонни да кредитират развитието и инвестициите в имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още