IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Визи за 1 млн. евро инвестиции в имоти ще дават в Ирландия

Инвеститорите ще могат да вложат и 2 млн. евро в облигации или да подкрепят изкуството

12:08 | 09.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>С. Анстън в югоизточна Ирландия - едно от малкото без пъб. Снимка: sxc.hu</em></p>

С. Анстън в югоизточна Ирландия - едно от малкото без пъб. Снимка: sxc.hu

Ирландия предвижда издаване на имиграционни визи за инвеститори, които вложат поне 1 млн. евро в имоти в страната.

Програмата е по подобие на стратегията на САЩ да привлича заможни имигранти, като американските власти предвиждат издаване на визи за инвеститори, които са склонни да вложат 500 хил. долара в имоти.

Предложението за Ирландия, което се очаква да бъде изложено пред парламента на страната през следващите месеци, предвижда закупуване на имоти от портфолиото на Националната агенция за управление на активи (NAMA).

Агенцията бе създадена след кризата, за да придобие и управлява мащабен портфейл от проблемни имоти, които по различни канали излязоха на пазара след разпадането на сектора на имоти поради глобалната финансова криза след 2008 г. От създаването си NAMA се опитваше да създаде различни стимули, за да върне купувачите и да съживи пазара на имоти в страната.

Сред алтернативите, които ще бъдат предоставени на богатите имигранти в Ирландия, са и възможност за инвестиция в нисколихвени имигрантски облигации на стойност поне 2 млн. евро. Те ще имат възможност също и да избират между инвестиции в ирландски компании, реализиращи проекти в областта на изкуството и образованието, пише в своя блог TheMoveChannel.

Схемата, насочена към инвеститори извън ЕС, които се нуждаят от разрешително за работа и престой в Ирландия, бележи нова стъпка за страната, която все по-отчаяно се опитва да закрепи своята икономика, пише изданието.

Колкото повече навлизаме в кризата, толкова повече трябва да измисляме нови методи за решение на проблемите, коментира Остин Хюс, икономист от базираната в Дъблин KBC Bank Ireland.

„Различните малки стимули, които правителството предлага, създават впечатление на икономика, която иска да прави бизнес.“

Други европейски държави също са тествали подобни програми, които обаче винаги са били съпрвоводени от разногласия.

Миналата година националистите в Латвия протестираха остро планове на правителството да издава визи на чужденци, които инвестират над 60 хил. евро в имот. Според други източници обаче сумата е 150 хил. евро в имот в някой от големите градове или 72 хил. евро в провинцията.

„Ако това продължи по-голямата част от страната ще попадне в ръцете на други хора“, коментира един от протестиращите пред BBC.

Въпреки противоречията инициативата в крайна сметка спомогна да стимулира икономиката и строителството.

Ирландия ще се стреми да постигне подобен резултат, който не е невъзможно и да проработи, смята Айван Радфорд от TheMoveChannel.

Всъщност международните купувачи извън ЕС вече проявяват повишен интерес към страната, където жилищните цени се понижиха повече от наполовина през последните шест години. Руските инвеститори са традиционно най-активни, както и американски с ирландски произход.

В същото време ирландските граждани се насочват към обратната посока. През 2011 г. бяха издадени 17 755 американски визи на ирландци – с 22% повече в сравнение с година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още