IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България първа по ръст на инвестициите в бизнес имоти сред над 60 държави

Докато през 2010 г. обемът на тези инвестиции е бил под 20 млн. евро, то през 2011 г. той е скочил до близо 200 млн. евро

15:38 | 07.03.12 г.
България първа по ръст на инвестициите в бизнес имоти сред над 60 държави

Повече от десет пъти (за ръст от над 950%) се е повишила инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в България през 2011 г. в сравнение с предходната 2010 г., което автоматично ни нарежда на първо място в класацията по рязък ръст на инвестициите през миналата година сред над 60 държави по света.

Това показват резултатите от проучването на международната компания Cushman&Wakefield, представено в страната ни от стратегическия й партньор за България, Македония и Косово Forton International.

„Докато през 2010 г. инвестициите в България не достигаха и 20 млн. евро, то през 2011 г. в страната ни са влезли 198 млн. евро, покачвайки рязко степента на инвестиционна активност”, коментира Михаела Лашова, мениджър “Капиталови пазари и консултиране” във Forton.

След нас са Словакия с 534% годишен ръст на инвестициите в бизнес имоти, Чехия с близо 366%, ЮАР с 269% и Швейцария с 216%.

Без съществени промени остават нивата на доходност от инвестициите в имоти у нас, показват още данните на компанията. При офис площите доходността е около 9,5%, при търговските площи – 9%, а при индустриалните площи – 12%.

В глобален план инвестициите в бизнес имоти нарастват с 14% през 2011 г. спрямо 2010 г., като обемите са с 83% по-високи спрямо достигнатите дъна през 2009 г. По региони най-висок ръст на инвестициите в бизнес имоте отбелязва Северна Америка (52%), следвана от Европа и Близкия изток (17%), Латинска Америка (9%) и Азиатско-тихоогеанския регион (0,5%).

Търсенето в световен мащаб беше съсредоточено върху първокласните активи с добра степен на отдаваемост и носещи доход, обвързан с ръста на инфлацията, пише в доклада на компанията.

Инвестициите в бизнес имоти в Европа

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа достигат 19 млрд. евро през 2011 г., което е ръст от 76% спрямо 2010 г. Обемът на инвестициите обаче е 68% от обема им в най-добрите години за пазара, посочват експертите.

Чуждите инвеститори са били основният двигател на ръста на инвестициите в бизнес имоти в цяла Европа, като търсенето е съсредоточено сред първокласните активи най-вече на основните пазари – Великобритания, Германия и Франция.

Спад на инвестициите се наблюдава в периферните държави от еврозоната – Гърция, Португалия, Испания, Италия и Ирландия.

Лондон ще продължи да се откроява както заради обема на пазара, така и заради дългосрочния растеж, който предлага.

Най-многообещаващите пазари, които предлагат и висока възвращаемост, са по-периферните пазари, каквито са Русия и Турция.

Последна актуализация: 08:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още