IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайските строители намериха финансиране в лицето на богатите

Така те заобиколят държавните рестрикции в сектора и си осигуряват средства за своите проекти, пише Financial Times

11:10 | 08.03.12 г. 2
Китайските строители намериха финансиране в лицето на богатите

Китайските строителни компании намират нови начини да заобиколят държавните рестрикции и да си осигурят финансиране, за да поддържат проектите си „живи“, пише Financial Times.

Докато Пекин разчита на местните банки и власти в усилията си да контролира цените на недвижимите имоти, строителните фирми откриват нови източници на пари, включително чрез набиране на частен капитал и партньорство с чуждестранни фондове и институции, което им позволява все повече да се възползват от нарастващия брой на богаташите в Китай.

Пекин неофициално нареди на банките да не отпускат кредити за имотния сектор и изрично инструктира местните власти да прекратят продажбите на земи и стимулите за строителите и купувачите.

В същото време обаче няма механизъм, който да забранява на компаниите за частен капитал да набират средства от богати физически лица, които търсят възръщаемост, по-висока от тази, която им носят банките.

Все повече кредитополучатели и хора със спестявания избягват строго регулирания официален банков сектор, където лихвите често са изкуствено ниски, а компенсацията за депозитите е неадекватна.

Тук роля играят тръстовите компании, които не приемат депозити, а свързват хората, търсещи пари, с тези, които разполагат с тях. Дейностите на тези компании са много по-слабо контролирани от правителството в Пекин в сравнение с дейността на банките.

За строителите китайските новобогаташи са добър, макар и по-скъп източник на финансиране. А за по-заможните, продукти като структурираните заеми за строителни проекти или дял в строителен проект са далеч по-предпочитани от депозитите в банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 12 години
Доказано е че по света бизнес се дава! Не може *** и пульо да става богат, и това важи за всяка държава! Случайни неща няма! Именно затова богатите не са толкова много умни, но за сметка на това са изобретателно комбинативно жестоки в намирането на начини за смазване на средната класа. За справка виж България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
mick
преди 12 години
Хората се опитват да предпазят пазара от балон и след това сълзи. Обаче "умните" богати.. решават да излъжат пазара и накрая ще останат с купчина бетон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още