IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нуждата от по-голямо жилище е основен двигател на пазара на имоти в София

Най-предпочитани на пазара са новопостроените жилища в затворените комплекси, както и новите жилища в покрайнините на София

12:35 | 07.03.12 г. 4
<p>
	<em>Сериозен е интересът към новопостроени жилища в покрайнините на столицата. Снимка: Investor.bg</em></p>

Сериозен е интересът към новопостроени жилища в покрайнините на столицата. Снимка: Investor.bg

Нуждата от по-голямо жилище движи интереса към сделки на пазара в София, показват резултатите от проучване на Colliers International, осъществено през декември.

Близо 45% от участниците в проучването декларират намерение да купят жилище през следващите 12 месеца. От тях 40% съобщават, че се нуждаят от по-голям имот.

Около една трета от потенциалните купувачи проявяват интерес да направят сделка, заради по-ниските цени. За четвърт от анкетираните пък намерението за покупка на жилище е продиктувано от необходимост, обикновено заради увеличаването на семейството.

Една пета от запитаните заявяват, че смятат да купят жилище като инвестиция. Само 11% от анкетираните искат да намерят жилище с по-добра локация.

Най-търсени на столичния пазар на имоти са апартаментите с две спални, като 40% от потенциалните купувачи проявяват интерес към подобни жилища. Една десета от запитаните се интересуват от покупката на апартамент с 1 спалня, а четвърт от тях искат да се сдобият с апартамент с 3 спални.

От покупката на къща се интересуват 26% от участниците в проучването, показват резултатите.

Най-много от анкетираните (31%) заявяват, че могат да отделят между 80 и 120 хил. евро за покупка на жилище. Една четвърт от тях са готови да платят между 50 и 80 хил. евро, а 22% - сума до 50 хил. евро.

Една пета от запитаните са предвидили за покупка на ново жилище над 120 хил. евро.

Резултатите показват още, че най-предпочитани на пазара са новопостроените жилища в затворените комплекси, както и новите жилища в покрайнините на София.

Най-важните за потенциалните купувачи фактори за избор на ново жилище са кварталът, цената, качеството на строителството, наличието на паркинг, зелените площи и инфраструктурата в района.

Близо две трети от потенциалните купувачи на ново жилище в София са мъже на възраст 26-45 години. Половината от анкетираните са с месечни доходи на домакинството над 3 хил. лева. Повечето от запитаните заемат ръководни длъжности и работят в сферата на информационните технологии, консултантските фирми и финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Аз ще ви кажа откъде са данните. Като направите запитване за обява на Colliers, веднага ви предлагат да се включите в тяхното онлайн допитване. Та оттам са тези "данни", според които 45% от хората ще си купуват ново жилище в рамките на следващата година, а 20% са готови да цакат над 120К Евро :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
FRUKTO
преди 12 години
то проценти хубаво, ама я напишете конкретни бройки, щото и празните жилища са бройки не проценти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още