IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процесът по налагането на възбрани в САЩ отново се задвижи

През януари е отчетен месечен ръст от 28%, след като доста време процесът бе блокиран заради механичното подписване на документи за възбрани от банките

11:42 | 07.03.12 г.
Процесът по налагането на възбрани в САЩ отново се задвижи

Хиляди възбрани над имоти в САЩ, които бяха блокирани заради казуса около механичното подписване на документите за налагането им, вече тръгнаха по пътя си към банковата система, съобщава CNBC.

През януари спрямо декември 2011 г. наложените възбрани са се повишили с 28%, показват данните на Lender Processing Services.

Според статистиката през първия месец на годината по повече от 230 хил. ипотеки в Щатите  са започнали процедури по налагането на възбрани над жилищата.

Индикация за раздвижването в обработката на документите за налагането на възбрани е и темпът на растеж на повторните възбрани. Те обикновено се налагат по кредити, които вече са били преструктурирани, но отново изплащането на вноските по тях е спряло.

Повторните възбрани над имоти в САЩ достигнаха рекордно високо ниво през януари, показва статистиката. Те представляват 47% от общия брой на започналите процедури.

Приблизително 4 млн. ипотеки в САЩ в момента са в някакъв период на забава на плащанията, но все още не са влезли в процедура по налагане на възбрана над имотите.

В момента банките още по-агресивно преструктурират ипотечни заеми, но за много от тях това е почти невъзможно.

Междувременно снощи американският президент Барак Обама обяви конкретните стъпки, които администрацията му ще следва при осъществяването на последния му план за подпомагане на затруднени собственици на ипотекирани имоти.

Планът предвижда да бъдат обхванати около 3 млн. собственици на жилища без значение дали ипотеките им са гарантирани от правителствените ипотечни агенции. Кредитополучателите ще могат да спестяват до 3 хил. долара годишно чрез рефинансиране на заемите с нови кредити при рекордно ниски лихви, гарантирани от Федералната жилищна администрация.

Чиновниците ще прегледат всички възбрани над имоти, наложени от 2006 г. насам. На собствениците, чиито жилища се окаже, че са неправомерно отнети, ще се предоставят компенсации в размер на загубения собствен капитал плюс лихвите върху него и още близо 117 хил. долара.

Ще се изплащат компенсации и на кредитополучатели, които са претърпели загуби заради невъзможност да редуцират плащанията си по ипотечните кредити чрез рефинансиране при по-ниска лихва.

Предвижда се да бъдат подпомогнати и собствениците жилища, които са били принудени да ги продадат за по-малка сума в сравнение със задължението им към ипотечния кредитор.

Администрацията на Барак Обама освен това смята да плати 10 млн. долара на фонда на ветераните, който да гарантира техните ипотечни заеми при по-благоприятни условия.

Планира се и разширяването на обхвата на защитата от налагането на възбрана по силата на закона за държавна взаимопомощ за служителите с ипотеки от службите по безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още