IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миниатюрни жилища тестват пазара в Италия

Микро апартаментите се очертават като достъпно решение за италианците, чиито доходи са сред най-ниските в Европа

13:49 | 06.03.12 г. 3
Миниатюрни жилища тестват пазара в Италия

Миниатюрните жилища са се превърнали в нещо напълно нормално за италианците, пише онлайн порталът The Move Channel.

Кризата в еврозоната засегна доста държави, което доведе до рязко свиване на икономиката, както и на размерите на жиликата. В момента микро апартаменти наводняват жилищния пазар в Италия, докато страната се опитва да се пребори с рецесията.

Тези малки домове, наречени "лилипути", изникват като гъби на територията на Рим, предлагайки на щастливите си собственици площ от цели 4 кв. м. Амбициозните купувачи могат да си купят и по-екстравагантни жилища с площ от до 10 кв. м - достатъчно, за да си полегнат в тях.

В една от обявите, цитирана от вестник The Independent, се рекламира "ергенско жилище близо до Пантеона" за 50 хил. евро. В него има "мивка, тоалетна и душ, разположени по протежението на лявата стена", както и "три стъпала, водещи до втория етаж, където има тясно легло". Площта на жилището е цели 5 кв. м.

За сравнение най-тясното жилище в Ню Йорк е широко едва 2,9 метра, но е с площ от 92 кв. м. Искат му солидните 3,95 млн. долара, и то след много понижения на цената.

На този фон цените на миниатюрните апартаменти в Италия са направо смешни - факт, който много местни жители оценяват.

При средни доходи от 23 406 евро годишно заплатите в страната са сред най-ниските в Европа. За живеещите в столицата цените на апартаментите са непосилно високи, а т. нар. микро апартаменти се очертават като едно достъпно решение.

С продължаващата криза в еврозоната този начин на живот става реалност за все повече хора, които се нуждаят от евтино място за живеене.

За щастие това не е единствената опция за чуждестранните купувачи. Заради кризата цените на имотите в Италията спаднаха с 14% от 2007 г. насам, в резултат на което жилищата с нормални размери също се предлагат на по-миниатюрни цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Има нещо ненормално в това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
dosadnik
преди 12 години
Тука може да пробваме със санирани кашони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 12 години
Боже, колко мъка има по тоя свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още