IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обречени ли са младите в САЩ да са поколение от наематели?

Бомбата със студентските кредити жестоко осакати шансовете им да си купят жилище въпреки наглед благоприятните икономически условия за това

18:27 | 05.03.12 г. 1
Обречени ли са младите в САЩ да са поколение от наематели?

Неотдавна Федералният резерв на САЩ обяви, че между 2009 г. и 2011 г. едва 9% от хората на възраст между 29 и 34 г. са получили ипотека за първо жилище, пише Forbes.

Това е наполовина на дела им отпреди десетина години, когато тези нива се движеха около 17%.

Не е ли обаче сегашната ситуация на жилищния пазар, с милионите нежелани домове, рекордно ниските цени и безпрецедентно ниските ипотечни лихви, възможност за купувачите на първо жилище да направят сделката на живота си?

Освен ако не плащате в брой, собственият дом изглежда остава само мечта за младото поколение. И за това не могат да се винят икономиката и разочароващият жилищен пазар.

Бомбата със студентските кредити жестоко осакати шансовете на младите да си купят жилище. През миналата година размерът на неизплатените студентски кредити достигна 1 трлн. долара, изпреварвайки дълга по кредитни карти за първи път в историята на САЩ.

В съчетание със слабия трудов пазар и буксуващата икономика, тази комбинация от фактори пречи на купувачите на първи дом и ограничава ефекта от рекордно ниските лихви, посочва авторът от Businessweek Боб Уилис.

"Когато възрастните се чудят какво не е наред с младото поколение, което все повече избира да живее с родителите си и да отлага женитбата и купуването на собствен дом, първото нещо, което можем да кажем, е че думата "избират" не е правилна. Никой не избира това. Икономиката избра вместо тях", пише Дерек Томпсън от The Atlantic.

Едва 11% от потребителите на кредитни продукти на възраст между 20 и 29 години в САЩ имат ипотека, показват последните данни на CreditKarma.com.

Купуването на собствен дом си остава основна финансова цел за повечето от поколението на 20-годишните, но статистиката показва, че едва 1 от 10 осъществява мечтата си преди 30-я си рожден ден.

При сегашната икономическа ситуация младежите в САЩ планират месец за месец, а не година за година. Един от четирима живеят от заплата до заплата, а повечето са далеч по-загрижени как ще си покрият сметките и са далеч от мисълта как ще си купят жилище след години.

Собствеността на жилище е само върха на айсберга. За да са финансово независими в сегашната икономическа обстановка, когато сигурността на работното място вече не е това, което беше, а университетът често е твърде рискова инвестиция, младите трябва да се адаптират и да се научат как да остават на повърхността на бурните финансови води.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
наематели или кредитополучатели.. that is the question:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още