IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха сезона на покупките на жилища на килограм в САЩ

Къщи по 3 хил. долара и бунгала по 500 долара са само част от офертите, които се предлагат в САЩ

13:40 | 02.03.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Имот за продан в щата Охайо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Имот за продан в щата Охайо. Снимка: Ройтерс

Улеснени покупки

Досега бизнесът на покупки на имоти под възбрана беше донякъде старомодна дейност, пише Ройтерс. Сделките обикновено бяха еднократни и често бяха свързани търгове, провеждани от съдебните институции.

Новината за пилотен търг за 2 500 имота, която наскоро дойде от Fannie Mae обаче, бе сигнал за много експерти, че покупките на едро тепърва започват. Предстоящите търгове не само ще изкарат огромен инвентар от имоти на пазара, но също и ще стандартизират процедурите за купуване.

По мнението на Лори Гудман, управляващ директор на Amherst Securities, който смята, че цените на жилищата ще се понижават още повече, продажбите на едро са ключът към разчистване на отнетите имоти – предпоставка за каквото и да било възстановяване.

Не е чудно защо американският жилищен пазар се превръща в новия най-предпочитан инвестиционен актив. В анализ на 325 големи градски пазара на имоти по света общо 24 от най-достъпните пазари се намират в САЩ.

Ако на можеш да купиш, наемаш

Жестоката реалност, известна на всеки кандидат-купувач, е че едва ли е имало по-подходящ момент за покупка на жилище. Почти във всеки щат покупката е по-евтина от наема, на базата на месечната вноска, със сегашните 4% лихва. На места като Финикс и Минеаполис покупката е 21% до 29% по-евтина.

Въпреки това повечето, които искат да купят първото си жилище, нямат тази възможност, тъй като не могат да си позволят кредит. Те са затруднени от рекордните нива студентски кредити, а вече по-голямата част от техните разходи е свързана с жилищните нужди, сочи справка на Асоциирания център за жилищни проучвания към Харвардския университет.

Именно тук идва ролята на покупките на едро. За тях не съществуват официални статистики, но обемът им е значителен. Уорън Бъфет наскоро каза, че би искал да купи няколкостотин хиляди еднофамилни жилища, тъй като това в момента е „много атрактивен клас активи“.

Това, което го спира обаче, е огромната тежест на бизнеса по отдаване и управление на тези жилища.

Нов Балон?

Всичко това не означава, че покупката на едро на имот не е свързана с риск. Morgan Stanley обявиха 2012 г. за годината на наемателите. Според друг анализ на Bank of America обаче цените ще паднат с още 7% до 2013 г.

А ако обстановката в Европа се влоши или пък някой друг икономически показател тласне икономиката към друга рецесия, всички тези новосъздадени имотни магнати може да се окажат с огромен инвентар от празни жилища и прекалено много задължения, особено ако са използвали кредити за ремонтните работи. С друга дума – това би било пореден балон.

Джоунс-Кокс, която купува 50 жилища, казва, че е в бизнеса още от 80-те години. Въпреки това тя никога не е обмисляла покупки на едро до миналата година. Преди да ги купи обаче тя е обиколила всяко едно от тях. По думите й те са били от лошо в окаяно състояние.

„Някои нямаха стени, прозорци, нямаха, инсталация, нито мивки“, казва тя.

Тя планира да ремонтира къщите с около 20 хил. долара за всяка. Проучила е инвентара от жилища в околността. Някои от имотите успешно биха се вписали в Третия свят, казва тя.

Тя е проучила също и демографските характеристики и колко хората плащат за наем. Всички сметки са в неин интерес, смята тя, като добавя, че никога не си е представяла, че ще може да купи жилище на цена от 3 хил. долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
bubblehead
преди 12 години
Нещата в България наистина са много ясни в България такива цени няма да има в градовете защо няма и такива гета като американските а и вички параметри на имотния пазар ав САЩ so по около 10 пъти по лоши от наши - брой на форклойъри , задлъжнялост на домакинства сигурно е 100 пъти повече ... а инак по селата у нас и сега си има къщи по 2000 и то лева ... защо някои си мисли че тия инвеститри инвестират в нещо по-стойностно от д акажем къща залята от потопа в село Бисер!? В Кливланд, Детриот, Колумбус има цели квартали където няма нито една къща обитаема и изглеждат като от "Пикник край пътя" на Стругатски, само слаткери се престрашават да откраднат малко медни тръби, толетно казанче или дърва за огрев от там, за такива къщи говорим .... Изобщо ако мога да си позволя въпроса от областа на дървената философия кога българина ще стъпи поне лекичко на земята и да спре да си мисли че зад всяка цена стои минавка или голяма далавера и nistho посредата!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
bate Goiko
преди 12 години
Нещата за БГ са абсолютно ясни! Без продажби на килограм няма да мине, иначе кризата ще бъде безкрайна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
melon
преди 12 години
Не са ясни нещата... Дано все пак не се стига до продажби на килограм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 13
tiggo
преди 12 години
Гладна кокошка - просо сънува. В България това няма да се случи... или ако някога се стигне до там, ще могат да купуват само шепа хора. Мащабите са различни, строителството е различно, манталитета е различен. От тези - 6-7 хиляди имота, които са с възбрана в момента в София едва ли до препродажба чрез ЧСИ ще стигнагт повече от половината. Банките са дали по една торба пари и за разлика от държавната Фени мей, на която американското правителство даде и ще дава колкото е необходимо новонапечатани доларови хартийки, няма да се разделят току - така с вложенията си. Не случайно и няма някакво кой - знае какво предлагане на такива имоти - банките ще пускат на порции, за да не натискат допълнително пазара надолу. А ако действително нещата се сговнят дотолкова, че банките са пред колапс, колко от вас приятели ще са в състояние да купуват... май няма да са много. Спомняте ли си 1997. Е то и тогава ценита бяха "прекрасни", но колко можаха да купят?Чакали с чакали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 2
Чърчил
преди 12 години
beniko, какво е връзката м/у големината на страната и бързото изкупуване не разбирам ? точно обратното е - САЩ са с положителен прираст на населението и явно ще им трябват повече жилища, а тук се топим така че няма да ни трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 24
beniko
преди 12 години
Разликата е там ..че България е малка страна и много бързо, имоти на такива подобни цени ще се изкупят !!! Така че ще чакате такива цени на "кукуво лято "!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 2
naso_fr
преди 12 години
Къде са сега 'умниците' мамини, капацитетите на родния имотен пазар, да ни обяснят, че цените няма винаги да падат. Голямо проникновение, няма що.Но пък, ще падат още доста, гладни ми брокерчета и ненаяли се банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
Raboti
преди 12 години
До всички наши имотни брокери: да научите статията наизуст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още