IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите държавни банки в Китай ще засилят кредитирането за строителните фирми

Твърде рязка корекция при цените на имотите след рестриктивните мерки в сектора би могла да повлияе отрицателно върху икономическия растеж

10:06 | 02.03.12 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Четирите водещи държавни банки в Китай ще увеличат кредитирането за строителните фирми и ще ускорят процедурите по одобряване на заеми, за да се засили предлагането на жилища в частния сектор, предаде Ройтерс.

Според изявление, публикувано в официалния вестник на Централната банка в Пекин, банките ще подобрят финансовите услуги за сектора на имотите с цел по-голяма ефективност на процедурите по проучване и одобрение на кредити.

Четирите банки са Industrial and Commercial Bank of China Ltd., China Construction Bank Corp, Bank of China Ltd. и Agricultural Bank of China Ltd.

От две години насам Китай провежда политика на ограничаване на банковото кредитиране за сектора на имотите, като сви възможностите на гражданите да купуват повече от едно жилище.

Мерките бяха предприети с цел изкореняване на спекулата в сектора на луксозните имоти, където цените в големите градове се удвоиха между средата на 2009 г. и края на 2010 г.

Рестриктивните мерки едва напоследък започнаха да дават резултат, а нарастващите разходи за имоти предизвикаха социално напрежение и принудиха лидерите в Китай да обещаят да намалят цените на жилищата до разумни нива.

Инвеститорите обаче се опасяват, че евентуална твърде рязка корекция при цените на имотите би могла да повлияе отрицателно върху икономическия растеж на страната, който през последното тримесечие на миналата година спадна до 8,9% на годишна база - най-ниското равнище от две и половина години насам.

Инвестициите в недвижими имоти възлизат на около 13% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай и стимулират търсенето в още около 40 различни индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още