IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори планират експанзия на германския пазар на имоти

Участниците в проучване предпочитат търговски активи с висок дял на договорите за наем, обвързани с оборота, които служат като буфер срещу инфлацията

12:50 | 29.02.12 г.
Инвеститори планират експанзия на германския пазар на имоти

Почти 60% от участниците в проучването твърдят, че ще инвестират в търговски активи, тъй като те предлагат стабилни нива на възвръщаемост и висок дял на договорите за наем, обвързани с оборота, което на свой ред служи като буфер срещу инфлацията.

Повечето анкетирани инвеститори декларират интерес към съществуващи активи пред схеми за ново строителство. Запитани за критериите, които смятат за най-важни при инвестициите в съществуващи активи, те посочват като еднакво важни риска на проекта (23%), възвръщаемостта (22%) и качеството и местоположението на активите (21%).

При новото строителство основният критерий са отношенията със строителната компания (33%) и вноската на строителя в капитала (32%).

Резултатите от проучването показват още засилване на тенденцията инвеститорите да задържат активи за по-дълъг период от време. По-рано на пазара преобладаваха краткосрочните и средносрочни инвеститори, търсещи възможност да продадат дяловете си за период между 4 и 7 години.

В момента обаче инвеститорите все повече предпочитат да извършват подобрения по активите си, което е предпоставка те да останат техни собственици за по-дълъг период от време.

Инвеститорите освен това са все по-внимателни с джойнт венчърите, тъй като предишният им опит с този подход бе белязан от липса на прозрачност, незадоволителна отчетност и по-слаби резултати като цяло в сравнение с договорените бизнес планове. При подобни проекти те до голяма степен се влияят от профила на строителя и размера на капитала, който той може да внесе в схемата.

Преди да се включат в подобен проект, много инвеститори извършват обстоен финансов и правен анализ на предишното представяне и опита на потенциалния партньор при привличането на наематели и ефективното управление на бюджети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още