IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ на най-ниско ниво от началото на кризата

В 19 от 20-те града, следени от индекса S&P/Case-Shiller, е регистрирано понижение на цените през декември

18:05 | 28.02.12 г.
Цените на жилищата в САЩ на най-ниско ниво от началото на кризата

Цените на жилищата в 20 от големите американски градове през декември са спаднали до най-ниското си ниво от началото на жилищната криза в САЩ, която започна в средата на 2006 г., съобщи Bloomberg.

Индексът S&P/Case-Shiller се е понижил с 4 на сто на годишна база през последния месец на 2011 г., след като през ноември 2011 г. отбеляза намаление с 3,9%. Икономисти, анкетирани от агенцията, очакваха 3,7% спад на индекса.

Цените на жилищата в 20-те града са се понижили с 0,5% през декември 2011 г. на месечна база след отчитане на сезонните фактори, показват още данните.

Годишен спад на цените през декември е регистриран в 19 от изследваните градове, като най-силно понижение е отчетено в Атланта (12,8%). Единствено в Детройт е отчетено повишение от минималните 0,5%.

„Оживлението на икономиката просто не е достатъчно, за да поддържа цените на жилищата стабилни“, коментира Дейвид Блитцър, член на съвета на директорите на индекса S&P. По думите му вероятно жилищният пазар на САЩ е навлязъл в нова низходяща фаза.

Същевременно други доклади показват и застой в търсенето на жилища. Данните на американската асоциация на брокерите на имоти пък сочат, че проблемните имоти заемат все по-голям дял от сключените сделки.

Увеличаването на проблемните имоти на пазара в САЩ е гаранция, че натискът върху цените на жилищата ще продължи. Това от своя страна ще е основната причина купувачите да заемат изчаквателна позиция в очакване на още по-евтини жилища, което ще отложи във времето възстановяването на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още