IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко пазарът на имоти в Полша е изключение от общите за Европа тенденции

Силното вътрешно търсене и позитивният демографски фактор не бива да бъдат пренебрегвани при оценката на полския жилищен пазар

08:30 | 29.02.12 г.
Доколко пазарът на имоти в Полша е изключение от общите за Европа тенденции

Друго важно събитие е т. нар. "Препоръка Т". Преди кризата ипотеки за над 80% от стойността на даден имот бяха нещо обичайно, а много банки предлагаха и ипотеки, надвишаващи стойността на жилището.

През 2010 г. бе одобрена т. нар. "Препоръка Т", която влезе в сила през август същата година. Тя препоръчва максималното съотношение между заема и цената на даден имот за кредити, деноминирани в чужда валута, да бъде 90% за 5-годишни заеми и 80% за заеми с по-дълъг период. Кредитополучателите могат да получат финансиране за 100% от покупката на имот, но само ако получат адекватна застраховка.

Втората част от препоръката въвежда таван на месечните вноски от 50% от дохода за заплати над средните за страната и 65% за хората с по-високи месечни доходи.

От юни 2010 г. бяха въведени и по-строги регулации за кредитите от банки в чужда валута. Това значително охлади жилищния пазар, тъй като заемите, деноминирани в злоти, са с по-високи лихви. В резултат на тези мерки се очаква обемът на кредитите значително да се понижи.

Що се отнася до пазара на наеми, той е сравнително слаб. Пазарът на общинските жилища под наем намалява през последните 20 години. След приватизацията в жилищния сектор в началото на 90-те години на миналия век делът на хората, живеещи в собствени жилища нарасна от 48,3% през 1990 г. до 74,5% през 2002 г.

От четвъртото тримесечие на 2009 г. насам наемите в Полша падат непрекъснато, като особено при луксозните апартаменти има свръхпредлагане. Средните равнища на наемите в скъпите квартали в центъра на Варшава варират между 14,08 евро и 15,41 евро/кв. м месечно за април 2011 г.

Като цяло полският жилищен пазар преминава през сериозна консолидация след бума. Това не задължително е лоша новина. Може и да има свръхстроителство, но демографските тенденции се движат в правилната посока.

Докато по-голямата част от Европа се бори да избегне нова и още по-дълбока рецесия, полската икономика расте. По-евтината национална валута на страната прави продуктите й привлекателни за купувачите.

По данни на ОИСР работниците, напуснали страната в търсене на работа, се завръщат в родината си. За 2011 г. безработицата е на равнище от 9,6%, като през 2012 г. се очаква тя да бъде 9,9%. Това е доста под нивата в много европейски страни. Този фактор не бива да бъде пренебрегван. Динамиката на миграцията е основен двигател на търсенето на жилищния пазар в градовете, особено за райони като Варшава и Краков.

Полските регулаторни органи са съсредоточени върху усилията да коригират икономическите и финансови дисбаланси на страната. Основните рискове са свързани с негативно влияние от други европейски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още