IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко пазарът на имоти в Полша е изключение от общите за Европа тенденции

Силното вътрешно търсене и позитивният демографски фактор не бива да бъдат пренебрегвани при оценката на полския жилищен пазар

08:30 | 29.02.12 г.
Доколко пазарът на имоти в Полша е изключение от общите за Европа тенденции

Полша е своеобразно изключение на фона на проблемите, които Европа и в частност еврозоната имат за разрешаване, отбелязва онлайн изданието Global Property Guide.

Шестата по големина икономика в Европа се радва на силно вътрешно търсене и все още не е въвела еврото, така че имаше възможност да обезцени злотата, за да запази конкурентоспособността. Полската икономика отбеляза растеж от 3,8% през 2011 г. и се очаква брутният й вътрешен продукт да нарасне с 2,5% през 2012 г. и 2,5% през 2013 г., според прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от ноември 2011 г.

Очаква се също така по-големият износ да компенсира забавянето при частното потребление, което ще позволи бюджетният дефицит да падне от сегашното си равнище от 5,3%.

Въпреки това жилищният пазар на Полша бе сред най-зле представящите се в Европа през 2011 г., като цените на жилищата в столицата Варшава отбелязаха спад от 10,6% с отчитане на инфлацията. В другите градове на страната също беше регистрирано значително понижение на цените.

Пазарът е заринат от непродадени апартаменти. През миналата година броят на непродадените завършени нови жилища е нараснал с 11%, въпреки че обемът на новото строителство е намалял с 3%.

Принудителните продажби са допълнителен фактор за огромните запаси от жилища на пазара. Въпреки това разрешителните за строеж леко нарастват с 5,2%, като повишение с 2,6% има и при стартиралите нови строежи на жилища.

Най-значимото събитие за бъдещето на полския пазар на имоти е законът за строителите, който ще влезе в сила на 29 април 2012 г. и цели да защити правата на купувачите, като промени отношенията между строителните компании, клиентите и банките.

На теория новата законова рамка ще принуди строителите на жилища да се конкурират за банкови заеми и ще подобри качеството на проектите и бизнес плановете. Дали обаче тя би могла да намали общото финансиране?

"По отношение на предлагането очакваме няколко строители да стартират нови проекти преди законът да влезе в сила заради опасенията, че банките ще променят политиките си за кредитиране на строителството", твърди Максимилиян Мендел от REAS. "Това ще повлияе и на търсенето. Очакваме повече продажби след 29 април", посочва той.

Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още