IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огромните запаси от жилища в Китай създават рискове за пазара

Ако инвеститорите решат да се разтоварят от жилищата си, спадът в цените би могъл да се превърне в нещо много по-сериозно, смята икономист

18:00 | 27.02.12 г.
Огромните запаси от жилища в Китай създават рискове за пазара

Чованек е на мнение, че евентуално решение на инвеститорите да се разтоварят от жилищата си би могло да превърне спада на цените в момента в нещо много по-сериозно, въпреки че според него не е сигурно, че те ще го направят, защото теглилите големи заеми за покупките си сред тях са единици.

На много от собствениците вероятно им се иска вече да бяха продали активите си, но в момента просто трябва да се примирят с факта, че са пропуснали възможността да го направят, и да се надяват, че правителството скоро ще се притече на помощ.

"Големият въпрос е дали ще натиснат паник бутона", обяснява Чованек. "Ако са платили в брой, няма нужда да продават, но в даден момент те ще предриемат мерки срещу по-нататъшното изпаряване на спестяванията си".

Непродадените жилищни запаси са сравнително ново явление в Китай, където до неотдавна строителите продаваха цели проекти на зелено. По-голямата част от запасите са резултат от нови проекти, предприети след като много от строителите решиха, че мерките за охлаждане на сектора, въведени от правителството през 2010 г., ще бъдат краткосрочни.

Вместо това обаче Пекин показа безпрецедентна решителност за укротяване на имотния пазар, мотивиран отчасти от опасенията, че пропастта между богатите и бедните разпалва социално напрежение.

Някои анализатори обаче са по-оптимистично настроени и смятат, че по-умерената инфлация и охлаждащите се цени на имотите ще дадат на политиците възможност бавно да оттеглят строгите мерки за контрол на сектора.

Според Macquarie Equities Research пазарът на имоти вероятно ще удари дъното през април, тъй като отказът от някои мерки за охлаждане на пазара и по-голямата стабилност на цените ще привлекат потенциалните купувачи.

Брокерите са на мнение, че ще настъпи възстановяване, макар и официалният индекс на цените на жилищата да продължи да върви надолу още няколко месеца.

Друг положителен фактор е решението за втори път да бъдат понижени изискванията за резервите на банките, което ще инжектира във финансовата система още 400 млрд. юана (63,51 млрд. долара). Първото подобно решение бе през ноември.

Сред другите признаци за отпускане на строгата политика е изненадващото съобщение на Държавния съвет през миналата седмица за нова социална политика, която ще позволи на хиляди хора, преселили се да работят в градовете, да получат постоянно жителство в някои от тях. 

Това би трябвало да засили темпото на урбанизация и търсенето на жилища, особено в средните и по-малки градове на Китай.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още