IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Формира ли се балон на пазара на земеделска земя в САЩ?

Цените на земята в щатите са скочили с около 30% за последните пет години, а в някои райони дори двойно

08:22 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Формира ли се балон на пазара на земеделска земя в САЩ?

Друг фактор за динамичния пазар на земя са промените в начина на хранене на хората по света.

Хората ядат повече месо и следователно се нуждаят от повече зърно, за да могат животните да се изхранват, казва Шонда Уорнър, който е израснал в една ферма в Небраска, търгувал е с деривати в Goldman Sachs и е управлявал хедж фонд в Лондон, преди да стартира специализирания фонд Chess Ag Full Harvest Partners през 2007 г.

„Просто ще купя малко земя. Ако се наложи да затегна колана, поне ще се изхранвам от нея.“ Така коментират инвестицията си клиентите на Дакота Дюнс, която управлява два инвестиционни фонда, насочени към пазара на земя, на обща стойност 100 млн. долара. Сред нейните инвеститори са както големи институции като пенсионни фондове, така и индивидуални, заможни инвеститори.

Сред останалите фактори, движещи пазара са високите цени на суровините, ниските лихвени нива, инвеститори, търсещи по-добра възвръщаемост в сравнение с тази на капиталовите пазари, както и прогнози за високо търсене на храна в Азия и други части на света. Всичко това помага към земеделския сектор да се стичат големи обеми капитали с бързи темпове.

Секторът обаче е един от най-малко задлъжнелите. Хората разполагат с повече пари в брой и много предпочитат да не ползват кредити с оглед на риска. Наред с това кредиторите все още не са толкова агресивни в своето кредитиране, коментира Тери Кастънс, икономист в Държавния университет в Канзас.

Всичко това спомогна за значителни ръстове в цената на земята в САЩ. Докато капиталовият пазар все още се бори с кошмара от кризата през 2008 г., а цените на жилищата са на рекордно ниски нива, земеделската земя е поскъпнала с 31% между 2006 г. и 2011 г. до малко над 3 хил. долара на акър (ок. 741 долара на дка). На много места обаче икономистите смятат, че цените са се удвоили.

Само за 2011 г. средните цени в Канзас се повишиха с 13%, а тези в Айова – с 24%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още