IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Формира ли се балон на пазара на земеделска земя в САЩ?

Цените на земята в щатите са скочили с около 30% за последните пет години, а в някои райони дори двойно

08:22 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Формира ли се балон на пазара на земеделска земя в САЩ?

Няколко години след една от най-тежките кризи в сектора на имоти в историята на САЩ, която потопи цените и разруши пазара в множество региони след зрелищното спукване на балона в страната, специалистите започват да говорят за нов балон – този път на пазара на земеделска земя.

Въпреки че мнозина смятат, че фундаментът е здрав, подкрепен от растящи цени на храните и благоприятна за сектора промяна в потребителските нагласи, не малък е и броят на онези, които се опасяват, че цените може да приближават нестабилни нива.

В своя статия USA Today цитира Джеймс МакКандлес, основател на инвестиционния фонд UBS AgriVest, който притежава около 155 хил. акра (627 хил. дка) земя на стойност 625 млн. долара, който казва, че е започнал да подхожда по-внимателно към пазара и да избягва дадени региони. Неговият фонд инвестира в земя от 1970 г. насам, но в момента цените в някои части на САЩ са достигнали нива „над тези, които смятаме за устойчиви“, казва той.

Той признава, че може и да греши и цените да останат стабилно, но предпочита да се фокусира върху щати като Калифорния, Айдахо, Вашингтон и др., където цените не са надминали нивата, които биха могли да предлагат добри инвестиционни възможности.

Моите опасения не са къде цените на земята се намират сега, а накъде са тръгнали, коментира Брент Глой, асоцииран директор в Центъра по храни и земеделие към Университета Пърдю. 

„Ако продължим да се изкачваме още много, бих започнал да се притеснявам дали цените отразяват правилно риска.“

Още миналата година американската Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) проведе конференция, за да оцени бума в цените на земеделската земя в САЩ. Тогавашният председател Шийла Беър призова присъстващите към предпазливост, докато не е станало късно. Тя обаче каза, че обемът на проблемните кредити в земеделието е незначителен в сравнение с този на жилищния пазар.

Пазарът на земя се движи от рекордно високо търсене. Въпреки че по-голямата част от купувачите са фермери, които разширяват своето производство, не е малък броят и на най-различни индивидуални купувачи като лекари, адвокати и бизнесмени. Такива купувачи в миналото влагаха парите си в банката или на капиталовия пазар, но сега ги насочват към земеделски инвестиции. Има и много инвестиционни фондове, специализирани в покупката на земя.

Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още