IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките в Европа намаляват експозициите си към сектора на имотите

Кредити за поне 13 млрд. евро са на пазара, миналата година европейски банки са продали заеми за над 20 млрд. евро

13:46 | 23.02.12 г.
Банките в Европа намаляват експозициите си към сектора на имотите

Банките в Европа ще продължат да търсят възможности за продажба на кредити за бизнес имоти и през 2012 г. в опит още повече да канализират процеса на намаляване на експозицията си към имотния бранш, прогнозират експерти от CBRE, цитирани от онлайн изданието europe-re.com.

Според компанията през миналата година европейски банки са организирали над 20 продажби на кредити за сектора на имотите. Специалистите изчисляват, че финансовите институции са продали дългове за недвижими имоти за над 20 млрд. евро.

Кредити за сектора на имотите за поне още 13 млрд. евро са на пазара и продажбата им е в процес на договаряне, посочват от консултантската компания.

"В момента банките осъзнават, че в много случаи продажбите на заеми са най-ефективният начин да намалят задлъжнялостта и експозицията си към сектора на недвижимите имоти. През 2011 г. това се отрази под формата на нарастващ брой на кредитите, предложени на пазара от разнообразни институции", коментира Натали Джостра, ръководител на отдела за дългови консултации в компанията.

"Като се има предвид, че на пазара вече има подобни дългове за над 13 млрд. евро, очакваме продажбите на заеми в Европа, Близкия изток и Африка през тази година да достигнат поне същите нива като през миналата", посочва още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още