IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отчита се ръст в търсенето на модерни индустриални площи в ЦИЕ

Миналата година бе рекордна за усвояването на индустриални площи в региона

09:28 | 23.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Логистична база в Полша. <em>Снимка: Jones Lang LaSalle</em></p>

Логистична база в Полша. Снимка: Jones Lang LaSalle

Търсенето на модерни индустриални площи в Централна и Източа Европа продължава да расте, смятат консултанти.

През 2011 г. в региона са отдадени под наем площи от над 3,2 млн. кв. м, което е рекордно висок обем за сегмента. Това сочи доклад на консултантската компания, специализирана в областта на бизнес имотите Cushman & Wakefield (C&W).

С това 2011 г. е подобрила предишния рекорд, регистриран през 2008 г., когато ЦИЕ бе един от двата региона в света, в които не бе отчетено влошаване на представянето на сектора.

Преди две до три години глобалният пазар бе обзет от редица страхове и компаниите решиха да отложат своите планове за експанзия или преместване на производствените съоръжения, коментира Фердинанд Хлобил, директор Индустриални имоти в C&W за региона на ЦИЕ.

„Периодът на несигурност ги накара да търсят най-ефективните решения“, добавя той.

Най-голям дял в сделките с индустриални площи в региона бе отчетен в Полша, която представляваше близо 60% от целия обем усвоени площи през миналата година.

Интересът към всички пазари в региона се повиши, като единственото изключение бе Чехия.

Най-голям годишен ръст в активността бе регистриран в Словакия, където абсорбцията се покачи почти двойно в сравнение с 2010 г., се казва в доклада.

Миналата година беляза повишен интерес на целия пазар на бизнес имоти в региона. Според предишно проучване на компанията толерантостта към риска е нараснала спрямо повечето страни, като България е един от пазарите, отчели най-висок ръст в инвестиционната активност.

Благодарение на това инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ се повишиха със 75% на годишна база. За сравнение ръстът в Западна Европа бе по-нисък от 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още