IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офертните цени на жилищата на Острова с най-голям ръст от близо 10 години

През февруари се е засилила активността на купувачите на първо жилище, които искат да се възползват от временните данъчни облекчения

13:37 | 20.02.12 г.
Офертните цени на жилищата на Острова с най-голям ръст от близо 10 години

Офертните цени на жилищата във Великобритания през февруари са нараснали с най-бързо темпо от почти 10 години насам, подкрепени от засиленото търсене от купувачи на първи дом, показват данни на Rightmove.

Според консултантите офертните цени на жилищата на Острова са скочили с 4,1% на месечна база, а на годишна повишението е 1,4%.

Месечният ръст на офертните цени е най-голям от април 2002 г., посочват експертите.

Покачвания в цените са регистрирани във всички региони на Великобритания, като най-сериозно е било повишението в Югоизточна Англия (6,9%).

Нарастващият интерес на британските купувачи на първо жилище се дължи на приближаващия финал на специалната правителствена програма за данъчни облекчения.

В тази връзка в последните седмици се е наблюдавал ръст и на рекламата на ипотечни кредити. Отчита се освен това и съкращаване на периода на престой на едно жилище на пазара.

Консултантите очакват цените на жилищата във Великобритания да останат стабилни през годината, тъй като месечните изменения много често са силно конюнктурни.

Експертите обясняват, че потребителското доверие действително отбелязва подобрение, но го отдават на забавянето на инфлацията и по-ниските енергийни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още