IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строят първата къща-амфибия във Великобритания

Къщата ще може да се носи по водата при повишаване на нивото на Темза

10:44 | 20.02.12 г.
Строят първата къща-амфибия във Великобритания

Във Великобритания ще строят първата къща-амфибия. Архитектите вече имат разрешително за изграждането на сградата на брега на р. Темза, пише Telegraph.

Къщата е проектирана да бъде устойчива на наводнения, тъй като планът й позволява да се "носи" по водата при повишение на нивото на реката.

Проектът е дело на лондонското архитектюрно бюро Baca Architects. Той е алтернатива за строителството на жилища в застрашени от наводнения райони. Хиляди къщи пострадаха при природните бедствия от 2007 г. например, припомня изданието.

Имотът, който разполага с три спални, се очаква да бъде завършен през тази година. Той лежи върху бетонен корпус, който действа като понтон.

Освен това и градината действа като система за ранно предупреждение за наводнения. Тя е терасирана на различни нива, които се наводняват постепенно и предупреждават обитателите доста преди водата да достигне опасно високо равнище.

Най-ниската тераса ще е озеленена с тръстика, а на следващата ще има храсти и растения. Третата ще е ливада, а най-високата ще е вътрешен двор, в който ще може да се влиза от дневната.

Стойността на къщата се оценява на 1,5 млн. паунда и е с 25% по-скъпа от строителството на конвенционален дом с подобни размери.

Експерти обаче смятат, че подобен имот ще спести много на собствениците му от застраховки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още