IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смъртна присъда за инвеститор в имоти разедини обществото в Китай

Осъдената 31-годишна бе една от най-богатите бизнесдами в Китай с богатство от над 570 млн. долара

15:24 | 16.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Смъртна присъда за инвеститор в имоти разедини обществото в Китай

„Да спасим У Ин означава да спасим себе си“, пише имотният магнат Жън Джъцин в своя микроблог. Подобно е и мнението на други магнати и професори.

От друга страна много блогъри обвиняват съдилищата в двоен стандарт и пристрастие към корумпирани правителствени личности.

Този протест в интернет идва година след като китайският парламент отмени смъртното наказание за 13 вида икономически престъпления. Миналата година в страната броят на екзекуциите бе понижен наполовина до 4 хил. в сравнение с 2005 г., сочат данни на организацията Dui Hua Foundation. Официалните данни се третират като държавна тайна.

У Ин

По данни на върховния съд подсъдимата У Ин е „прахосала“ парите за 41 автомобила и бижута на стойност 140 млн. юана. Полицията отне имуществото й и продаде на търг 30 от автомобилите за едва 3,9 млн. юана.

Баща й Ин Юн Джън е казал, че дъщеря му може да изплати своите дългове като продаде апартаменти, закупени през 2006 г. за 160 млн. юана. По някои изчисления нейното състояние от имоти в момента възлиза на 400 млн. юана, въпреки че от съда го изчисляват на една трета от пазарната му стойност.

У Ин е родена през 1981 г. във фермерско семейство в град Дунян в източен Китай. След като завършва средното си образование тя учи в продължение на година и половина счетоводство, но прекъсва, за да работи в салона за красота на леля си.

По-късно тя отваря собствен салон и след това създава компания за автомобили под наем. През 2005 г. тя създава Bense Group, която за кратко превръща в конгломерат с множество компании и милиони долари приходи.

През 2006 г., едва на 25 години, тя е класирана като шестата най-богата жена в Китай и 68-ият бизнесмен по богатство в страната със състояние от 3,6 млрд. юана (над 570 млн. долара).

Бързото й забогатяване я превърна в сензация в китайските медии и накара мнозина да си задават въпроси относно източниците на нейното богатство.

Смъртното наказание в Китай е приложимо за тежки финансови измами. В края на 2009 г. бе изпълнена и първата смъртна присъда за измама с ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още