IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Службите по кадастъра ще издават скици за имоти в цялата страна

Предвижда се създаването на информационна среда за обмен на данни между ведомства и общини

11:02 | 15.02.12 г.
Службите по кадастъра ще издават скици за имоти в цялата страна

Скици, схеми и удостоверения или извлечения от кадастралната карта и кадастралните регистри ще бъдат издавани от всяка служба по геодезия, картография и кадастър в цялата страна за улеснение на гражданите.

Това предвиждат поправки в закона за кадастъра и имотния регистър, публикувани на сайта на Народното събрание.

Скиците и схемите, предоставени на нотариус чрез отдалечен достъп до информационната система на кадастъра и имотния регистър, ще имат силата на официален удостоверителен документ, издаден от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, е записано още в проектозакона.

Освен това се планира да бъде създадена обща информационна среда за обмен на данни между ведомствата и общинските администрации, както и с информационните системи на Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици (ЕКАТТЕ), Единния държавен регистър на стопанските субекти в Република България (БУЛСТАТ), Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН), търговския регистър и регистрите на държавните и общинските имоти, включително с имотния регистър.

С измененията на закона за кадастъра ще се даде възможност освен агенцията по картография физически и юридически лица също да могат да финансират изработването на кадастрална карта и кадастрални регистри.

Предвижда се също така в по-малките населени места да се създадат изнесени работни места на службите по геодезия, картография и кадастър. Сега такива действат в седалищата на районните съдилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още