IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограниченията на китайския жилищен пазар ще продължат и през 2012 г.

Правителството в Пекин публикува плановете си за сектора на имотите

09:27 | 15.02.12 г.
<p>
	Съборетини в един от гварталите на Уху, които ще направят място за нови небостъргачи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Съборетини в един от гварталите на Уху, които ще направят място за нови небостъргачи. Снимка: Ройтерс

Контролът продължава

Министерството на жилищното строителство и градското и селско развитие в момента разработва националната база данни за жилищна информация, която включва данни за 40 водещи града като Пекин, Шанхай, Ханджоу и други. Въвеждането на данните ще приключи до юни, след което тази информация ще е на разположение за справки, а покупките на жилища в тези градове ще са обект на унифициран надзор. Това означава, че спекулантите ще са подложени на по-строги рестрикции.

Министерството засилва и строителството на достъпни жилища. Целта за тази година е да бъдат готови 7 млн. апартамента в сравнение с 10 млн. през 2011 г., но реалната площ на строителството ще е по-голяма от миналогодишната.

Има вероятност да бъде въведен и данък върху имотите в градове с голям обем на инвестициите, т.е. в 40-те града  в базата данни. В края на януари миналата година за първи път подобен налог бе въведен в Чунцин и Шанхай. След една година ефектът на данъка вече е видим в Чунцин под формата на ограничено потребление на луксозни имоти и забавяне на ръста на цените.

Бъдещи тенденции

"Едва ли заемите за недвижими имоти ще нарастват бързо през тази година, а кредитирането в сектора ще е затегнато", прогнозира Джу Дамин, президент на Алианса на мениджърите на недвижими имоти към Федерацията за промишленост и търговия в Китай.

Според него причината за затегнатото кредитиране на пазара на имоти през тази година е, че цените са достигнали пика си и е нереалистично, поне не и през първата половина на годината, да настъпи обрат на пазара единствено благодарение на покупателната способност, след като няма силен ръст на новите кредити за имоти.

Джу е на мнение, че делът на заемите за достъпни жилища ще продължи да нараства. Това ще принуди строителите на бизнес имоти да предприемат разумни корекции на цените на жилищата.

Според доклад на Центъра за прогнозни науки към Китайската академия на науките през 2012 г. средната цена на продажбата на имоти в Китай ще падне с 5,3% на годишна база.

Банките също са притеснени от спада на цените на имотите. Според доклад на централната банка от края на 2011 г. цените в бранша ще започнат да падат, като ще има забавяне на ръста както при инвестициите в строителство, така и при новите кредити.

Документът посочва, че някои представители на търговските банки са на мнение, че финансовите институции и строителите могат да устоят на 20-30% спад на цените на имотите, но централната банка е разтревожена от евентуално паническо разпродаване и други верижни реакции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още