IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти отчитат висока активност на ипотечния пазар от началото на годината

Месец януари е бил най-силният от три години насам, посочват от КредитЦентър

15:33 | 14.02.12 г. 1
Експерти отчитат висока активност на ипотечния пазар от началото на годината

Засилване на активността на пазара на ипотечни кредити през януари отчитат експерти.

„Обикновено през януари хората не са много активни в сключването на сделки за покупка на имот с кредит. Този януари обаче е най-активният за последните 3 години”, посочва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър.

Експертите отбелязват ръст в търсенето на имоти и по-добри условия по ипотечните кредити, което води до стабилизиране на пазара.

Основен фактор за раздвижването на пазара на имоти според експертите е кризата в Европа, която принуждава една група купувачи да инвестират в недвижими имоти, в търсене на сигурна инвестиция за спестяванията им. Това е основната причина през януари да се увеличат покупките със собствени средства и търсенето на по-малки по размер ипотечни кредити, поясниха от КредитЦентър.

Тази тенденция се е отразила на средния размер на ипотеките, сключени през първия месец на годината. За едно жилище средният размер на заема е бил 33 228 евро, посочват консултантите. Освен това осезаемо са се увеличили изтеглените заеми в лева. Делът им е бил 14% от всички кредити.

През първия месец на годината се е запазила тенденцията най-активни на пазара да са купувачите между 26 и 35 години. Значително по-активни на пазара са били и най-младите потребители на ипотечни кредити на възраст 18-25 години. Делът им се е увеличил до 9,5% от всички потребители на заеми.

Най-предпочитаният процент на финансиране отново е бил този между 70% и 80% от стойността на сделката. Предпочитаният срок за погасяване остава от 16 до 20 години. Запазва се и основната цел на изтеглените заеми – покупка на жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Aйде разкарайте го тоя *** и дребен шмекер с физиономия на шушумига.*** и експерта му ***.Няма няма и се изсере рядко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още