IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сърбия отпуска 1,2 млрд. динара в подкрепа на жилищния пазар през 2012

Правителството е приело още редица мерки в подкрепа на пазара и защита на потребителите на жилищни кредити

16:02 | 14.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Етап от строителството на проекта &quot;Степа Степанович&quot;. <em>Снимка: Gradjevinska direkcija Srbije</em></p>

Етап от строителството на проекта "Степа Степанович". Снимка: Gradjevinska direkcija Srbije

Сръбското правителство ще отпусне 1,2 млрд. динара (около 11 млн. евро) през 2012 г. в рамките на програмата за подкрепа на жилищния пазар в страната.

Половината от тази сума ще бъде използвана за подкрепа на покупките на жилищни имоти в някои от новите проекти, изграждани с държавни субсидии, в Нови Белград.

Един от тези проекти - „Степа Степанович“, предвижда изграждането на 3300 апартамента с обща площ от 315 хил. кв. м. Цените в комплекса ще варират между 1250 и 1290 евро на кв. м с включен ДДС, се казва в анализ на пазара в сръбската столица на CBRE (CB Richard Ellis).

През март се планира да започне строителството на още 800 апартамента в друг проект - „Д-р Иван Рибар“, също част от правителствената схема.

Наред с това се предвиждат някои по-гъвкави изисквания за финансиране на покупката на жилища. Сред тях е намаляване на минималното изискване за самоучастието, което кандидатстващите за ипотечен кредит трябва да осигурят, на 5% от 10% досега.

В началото на декември 2011 г. пък бе приет нов закон в защита на потребителите на финансови услуги. Наред с други области от финансовия сектор, законът регулира и условията, според които банките ще могат да променят лихвените нива по ипотечните кредити, които вече са отпуснали.

Според новите разпоредби банките няма да могат да променят лихвите едностранно. Законът постановява конкретен ред, по който промените могат да стават, като банките ще бъдат задължени да уведомят своите клиенти за корекциите в лихвите, преди те да влязат в сила.

По официална статистика броят на отпуснатите ипотеки през 2011 г .в Сърбия се е понижил с 15% в сравнение с 2010 г., когато бе отчетен ръст от 25% в сравнение с 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още