IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват по-малко свободни офиси в ЦИЕ през 2012

Свободните офиси в София са били 22% в края на 2011 г., сочи доклад

08:10 | 13.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Офис сграда в Полша. Изображение: Jones Lang LaSalle</p>

Офис сграда в Полша. Изображение: Jones Lang LaSalle

Пониженият обем от офис проекти в процес на изграждане в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2012 г. може да доведе до понижение в нивата на незаетост в сегмента, сочи нов доклад.

Изгражданите проекти се свиха значително през 2011 г. и предвид липсата на финансиране броят им се очаква да се понижи още повече. Полша е единственото изключение от тази тенденция, където миналата година започнаха някои спекулативни проекти, се казва в проучването на CBRE.

Нивата на незаетост в региона в момента все още са над 10%, въпреки очакванията за понижения. За отделните региони те варират от 6,7% във Варшава до над 22% в София и Белград.

Според някои данни делът на свободните офис площи в българската столица е между 25% по данни на Colliers и 30% в края на 2011 г. според Forton International.

Среднопретеглената доходност от първокласни офис площи в ЦИЕ се сви с 65 базисни пункта през втората половина на 2011 г. в сравнение с края на на 2010 г. до 8,7%. Свиването се дължи основно на пазарите в Източна Европа, като тези в Централна Европа са останали стабилни.

За София тя бе 9,35%, което е второто най-високо ниво в региона след това в Белград с 9,5%.

Активността на наемния пазар през второто шестмесечие на миналата година се понижи. Възстановяване може да се очаква на онези пазари, в които аутсорсинг индустрията е е значим фактор за офис пазара и които са зависими в по-малка степен от ръста в европейската икономика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още