IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата на Острова паднаха до най-ниските си нива от юли

През януари средната цена на жилищата в Англия и Уелс се е понижила с 0,2% на месечна и с 1,4% на годишна база до 219 хил. паунда

14:17 | 10.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: stevecadman, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Снимка: stevecadman, лиценз: CreativeCommons

Цените на жилищата във Великобритания паднаха до най-ниските нива от 6 месеца поради песимистичната прогноза за икономиката и дълговата криза в еврозоната, разкриват данни на Acadametrics Ltd. и LSL Property Services Plc, цитирани от Bloomberg.

Спрямо предходния месец през януари средната цена на жилищата в Англия и Уелс се е понижила с 0,2% до 218 992 британски лири. На годишна база цените на жилищата са спаднали с 1,4%, отбелязвайки най-бързия темп на дефлация от септември.

„Нашите очаквания са тази тенденция да се запази“, казва председателят на Acadametrics Питър Уилямс.

През четвъртото тримесечие на 2011 г. британската икономика се е свила с 0,2% поради пониженото потребление, следствие от мерките за бюджетни икономии на правителството и високата безработица.

Вчера Английската централна банка (АЦБ) обяви, че ще инжектора в британската икономика още 50 млрд. паунда, позовавайки се на „слабата“ перспектива за растеж и нерешените дългови проблеми в еврозоната.

От 10-те региона, включени в проучването на Acadametrics, на годишна база цените падат навсякъде освен в Лондон и Уелс.

Цените на жилищата в британската столица са нараснали с 3% спрямо същия период на миналата година.

През четвъртото тримесечие на 2011 г. броят на сделките с недвижимо имущество на острова е нараснал с 5,1% на годишна база до 173 351.

Въпреки това „липсата на сделки с нови жилища, които преди кризата достигаха 50 хил. на месец, е основен проблем за възстановяването на пазара до нивата от 2006-2007 г.“, се посочва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още