IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch не вижда опасност от образуването на имотен балон в Швейцария

Рейтинговата агенция обаче признава, че в някои региони на страната пазарът на имоти "прегрява"

14:10 | 10.02.12 г.
Fitch не вижда опасност от образуването на имотен балон в Швейцария

Пазарът на жилищни имоти в Швейцария не е пред спукване на “балон”, въпреки че има първоначални признаци за “прегряване” в някои райони, обяви рейтинговата агенция Fitch, цитирана от Ройтерс.

“Продължаваме да сме уверени, че Швейцарската национална банка и финансовият регулаторен орган FINMA зорко ще следят рисковете във финансовия сектор, включително опасността от прегряване на пазара на жилищни ипотеки”, посочват от агенцията.

Цените на жилищата в страната нарастват всяка година от 2002-2003 г. насам благодарение на ниските ипотечни лихви и имиграцията.

Покачването на цените изпреварва повишението на доходите и е най-изразено в районите около Женевското езеро и Цюрих, където средното годишно темпо на растеж от 2001 г. е съответно 7,4% и 4,7% в сравнение с 4,1% за страната като цяло.

Повишението при ипотечното кредитиране обаче е умерено - около 5% годишно, а общият брой на сделките с недвижими имоти е стабилен през последните седем години. “Няма признаци за увеличение на спекулативните сделки, които често характеризират балоните в имотния бранш, каквито имаше в САЩ през 2006 г. и дори в Швейцария преди двадесет години. Липсва и свръхзастрояване и прекомерен апетит към риска”, посочват още от Fitch.

Въпреки това според централната банка стабилното повишение на обема на ипотечното кредитиране и цените на жилищата увеличават кредитния риск за швейцарските банки.

Миналия месец Бордът за финансова стабилност обяви в доклад, че властите в Швейцария са засилили комуникацията си с банките по отношение на потенциалното натрупване на риск във финансовата система, включително на пазара на жилищни ипотеки в отговор както на ниските лихви, така и на решението на швейцарските власти да определят минимален обменен курс между франка и еврото.

Усилията на централната банка и на финансовия регулатор за въвеждане на предпазни мерки срещу системните рискове в средносрочен план и стъпките, предприети за засилване на регулаторната среда затвърждават сегашния първокласен рейтинг със стабилна перспектива за Швейцария, посочват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още