IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти препоръчват спешно картотекиране и паспортизация на малките язовири

От асоциацията по мелиорации настояват веднага да започне преглед на водоемите и прилежащите съоръжения

14:29 | 09.02.12 г.
<p>
	Наводненията от последните дни предизвикаха канонади от предложения как е могло да се предотврати трагедията в Родопите &nbsp; Снимка: БТА</p>

Наводненията от последните дни предизвикаха канонади от предложения как е могло да се предотврати трагедията в Родопите   Снимка: БТА

Около две хиляди са язовирите в България, върху които не се упражнява надзор, съобщи Георги Георгиев от Българската асоциация по мелиорации, цитиран от БТА.

Според експертите от организацията спешно трябва да започне картотекиране и паспортизиране на малките язовири, а управлението им да се поеме на централно ниво.

Преди всичко обаче трябва да започне преглед на малките язовири, речните корита, състоянието на дигите и канализационните мрежи и да се вземат мерки за възстановяването и почистването им, настояват от асоциацията.

Експертите предупреждават, че опасности крият не само язовирните стени. Според тях дигите по река Дунав са в лошо състояние, а се очаква голяма вълна от Европа заради топенето на ледохода.

Специалистите предупреждават още за неработещите дренажни системи на хвостохранилищата, които може да се окажат по-страшни от проблема с язовирите.

Преди два дни стана ясно, че язовирите за питейно-битови нужди и за енергийни цели ще станат публична държавна собственост и ще минат под управлението на Министерството на икономиката и енергетиката. За тяхната експлоатация и поддръжка ще отговаря Националната електрическа компания (НЕК) чрез предприятието "Язовири и каскади".

Останалите язовири и микроязовири с изключение на актуваните като общинска собственост стават публична държавна собственост под ръководството на Министерството на земеделието. Оператор за тяхната експлоатация и поддръжка ще бъде държавното дружество "Напоителни системи".

Заради бедствието в хасковското село Бисер в отделните области на страната вече започнаха проверки на състоянието на язовири и други водни басейни. Тези, които са в най-лошо състояние, ще бъдат ремонтирани със средства от фонда за бедствия и аварии.

Както се оказа, изпускателните клапи на много от малките язовири са били циментирани заради зарибяването им и от арендатори, които биха понесли загуби при евентуалното контролирано изпускане на водата през пролетта, поясниха още експертите.

Според хидроинженерите вместо сегашното предложение на кабинета за прехвърляне на управлението на водоемите между две министерства е по-добре те да се управляват от единна държавна агенция, която да носи отговорността и да предоставя цялата информация за тяхното състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още