IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Адванс Терафонд ще представя българския опит в комасацията на форум на ООН

Повечето страни в Централна и Източна Европа са изправени пред раздробена собственост и малък мащаб на земеделските стопанства

13:42 | 09.02.12 г.
Адванс Терафонд ще представя българския опит в комасацията на форум на ООН

Адванс Терафонд АДСИЦ ще бъде единствената българска компания, която ще участва в Третaта международна работна среща, посветена на поземленото банкиране и комасацията.

Събитието се организира под егидата на Организацията за храните и земеделието към ООН и ще се проведе в Будапеща, в периода 13-16 февруари 2012 година. На срещата ще присъстват участници от над 25 страни.

Участниците ще концентрират вниманието си върху ролята на фондовете за поземлено банкиране и публично-частните партньорства за ускоряване на процесите на този пазар. Друга важна тема са новите подходи и практики за окрупняване на земята.

„Всеки в този бранш трябва да е наясно, че не е редно да се купува земеделска земя и да не се мисли какво ще се случва с нея“, коментира изпълнителният директор на Адванс Терафонд АДСИЦ Радослав Манолов. Той допълва, че предизвикателствата в областта на комасацията се разширяват, тъй като в комасационните проекти се отделя сериозно внимание на инфраструктурните дейности, опазване на околната среда, по-добро управление на водите, предвиждане на място за възобновяеми енергийни източници.

Адванс Терафонд АДСИЦ реализира първия в България комасационен проект. Той бе осъществен единствено с частната инвестиция на фонда и с консултантската помощ на Правителствената служба за управление на водите и земите на Кралство Нидерландия и МЗХ.

Проектът обхвана 7000 дка селкостопанска площ в землището на с. Катунец. Окрупняването се извърши по два метода: поземлено банкиране (покупко-продажби и замени на земеделски земи между собственици на земи в землището) и формиране на отделни имоти и масиви с нови граници. Чрез реализиране на плана за уедряване се формираха привлекателни имоти за по-ефективно и модерно земеделско производство.

Повечето страни в Централна и Източна Европа са изправени пред сериозни проблеми, свързани с управлението на земеделска земя. Основните трудности са предизвикани от раздробяване на собствеността и малкия мащаб на земеделските стопанства, което възпрепятства създаването на жизнеспособни и конкурентни стопанства.

Окрупняването на земите е тенденция във всички държави с развито селско стопанство и то е една от основните предпоставки за устойчиво развитие на земеделието. По този начин се оптимизира обработваемостта на уедрените земи, което увеличава атрактивността и цената на окрупнените масиви.

През 2011 г. Адванс Терафонд АДСИЦ и Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) стартираха комасационни процедури в 5 землища, в които членове на асоциацията имат между 16% и 25% от земята. Плановете са през 2012 г. проектите да са в 15 землища, а през 2013 г. - в 25.

Новите 5 проекта са в селата Момина църква в община Средец (обл. Бургас), с. Студена, община Свиленград, гр. Смядово (обл. Шумен), с. Друмево (община Шумен) и с. Раздел, общ. Елхово (обл. Ямбол).

Желаещите да участват в комасацията в тези или други землища могат да се свържат с БАСЗЗ и да заявят своето желание.

В момента Турция осъществява комасационна процедура за 10 млн. декара, като разходите ще бъдат поети от държавата.

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още