IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителствата изтикват банките от пазара на имоти, предупреждава експерт

Строгият контрол върху финансовите институции ги кара да ограничат действията си на пазара, смята шефът на CBRE

08:47 | 09.02.12 г.
Правителствата изтикват банките от пазара на имоти, предупреждава експерт

Ръководителят на най-голямата компания за управление на фондове за имоти в света предупреждава, че натискът върху банките от страна на правителствата ги изтиква от пазара на имоти, съобщава Financial Times.

Брет Уайт, главен изпълнителен директор на CB Richard Ellis Group (CBRE), заяви, че строгият контрол върху банките, които са традиционният източник на финансиране за индустрията, води до по-засилено участие в сектора на фондовете за частен капитал.

"Не че банките вече не искат да играят на пазара на недвижими имоти, но те просто не могат, защото са обект на толкова силен контрол от страна на правителствата", обяснява Уайт.

Натискът върху банките да „прочистят“ балансите си от проблемните кредити вече доведе до разпродажба на активи и замразяване на някои дейности. В края на миналата година френската Societe Generale и германската Commerzbank дори обявиха мораториум върху новите кредити за сектора на имотите.

В същото време придобиването на ING Real Estate от страна на CBRE за 940 млн. долара миналата година беше продиктувано от желанието на холандския кредитор да намали експозицията си към глобалния имотен сектор.

Уайт допълва обаче че разпродажбата на проблемни активи от страна на американски и европейски банки не е в размерите, прогнозирани от някои анализатори.

"Логично е да сме свидетели на пазар на купувачите, защото банките искат да продадат тези активи, а в същото време има много хора с пари, които чакат да купуват. Но апокалипсисът, който хората прогнозираха, не се случи. Банките продават бавно и много внимателно", пояснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още