IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка ще подкрепя купувачите на първо жилище

Мерките за ограничаване на спекулата на пазара създадоха реална заплаха за срив на имотния сектор в страната

10:58 | 09.02.12 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската централна банка обеща подкрепа за купувачите на първо жилище, след като мерките за ограничаване на спекулата на пазара създадоха реална заплаха за срив на имотния сектор във втората по големина икономика в света, предаде Bloomberg.

Властите в Пекин ще засилят помощта си за строителството на достъпни жилища и ще следят дали се посреща търсенето на заеми от страна на семействата-купувачи на първи дом, обяви институцията на официалния си уеб сайт.

Банката обаче посочи, че ще продължи да прилага диференцирани политики при отпускането на жилищни кредити. Размерът на първоначалната вноска и лихвите по ипотеките за купувачите на първи дом и на тези с повече собствени жилища ще остане различен.

Местните власти в отделните региони на Китай прилагат допълнителни ограничения, включително на базата на местожителството на купувачите.

Изявлението на Централната банка дойде след многократно изказваните уверения за купувачите на първи дом, включително от страна на министъра по жилищните въпроси Дзян Уейсин, който през декември заяви, че кредитите за тях ще се разглеждат с приоритет.

Целта е да се ограничи общественото недоволство, като се увеличи достъпността на жилищата.

В същото време управляващата Комунистическа партия се опитва да избегне "твърдо приземяване“ на икономиката, за което Fitch Ratings предупреди вчера, че е сред основните глобални рискове.

Управляващите планират да построят 36 млн. достъпни жилища до 2015 г. в опит да преодолеят нарастващото разделение между бедни и богати и засилващото се обществено недоволство срещу високите цени на имотите.

"Правителството не иска обемът на сделките с жилища да падне твърде бързо, защото това би могло да навреди на икономическия растеж", посочва анализаторът от Bank of America Corp. Лу Тин.

През декември спрямо ноември цените на жилищата в Китай са намалели в 52 от 70-те града, следени от властите. Продажбите на зелено пък са се понижили с 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още