IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Секторът на имотите в Европа ще устои на кредитните рискове

Анализатори от рейтинговата агенция предупреждават за предстоящи затруднения в бранша в краткосрочен план

08:07 | 08.02.12 г.
S&P: Секторът на имотите в Европа ще устои на кредитните рискове

Недвижимите имоти в Европа ще устоят на рисковете, свързани с кредитирането, според нов доклад на рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P), цитиран от Ройтерс.

"Смятаме, че макроикономическите ни прогнози за лека рецесия през първата половина на годината ще имат умерен ефект върху оперативните резултати на фондовете за недвижими имоти, за които поддържаме рейтинги", обявиха от рейтинговата агенция.

Това обаче не означава, че фирмите в бранша няма да изпитат затруднения в краткосрочен план, предупреждават анализаторите на S&P.

"Евентуалните рискове са свързани основно със слабите дейности по отписване на активи, ограничаването на новото строителство, както и със слабото търсене на второкласни активи, което не позволява увеличение на наемите", допълва кредитният анализатор Ана Овъртън.

В оперативен план от S&P смятат, че поради слабите изгледи за ръст на приходите в Европа и необходимостта от съкращаване на режийните разходи при сегашната икономическа обстановка, корпоративните наематели вероятно ще забавят темпото на усвояване на бизнес площи.

Според рейтинговата агенция ръстът на приходите от наеми в Европа ще се забави през тази година в сравнение с 2011 г. При търговските имоти това вероятно ще се дължи на по-слабите потребителски разходи, а при офис имотите - на стагнацията в заетостта.

Влияние върху приходите от наеми ще оказват и високите равнища на неусвоените площи и закъсненията по плащанията в страни като Испания и Унгария.

Във финансов план нестабилността на финансовите пазари продължава да ограничава ръста в сектора на недвижимите имоти. Достъпът до банково финансиране в момента е по-труден, след като няколко финансови институции официално спряха кредитирането за сектора на недвижимите имоти. Останалите кредитори ограничават отпускането на заеми за сектора основно  заради по-строгите капиталови изисквания.

На този фон обаче кредиторите, които не са от банковия сектор, като например застрахователните компании и фондовете, настъпват, за да запълнят създалия се вакуум във финансирането, отбелязват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още