IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първокласните офиси в Северна и Южна Америка с най-висок ръст на наемите

В Азиатско-тихоокеанския регион растежът на наемните нива се е забавил заради слабото корпоративно търсене, а Европа е била в застой през 2011 г.

09:45 | 07.02.12 г.
Първокласните офиси в Северна и Южна Америка с най-висок ръст на наемите

Наемите на първокласните офис площи в глобален план са забавили растежа си до 0,8% през последното тримесечие на миналата година спрямо третото, когато беше отчетено повишение от 1,2%.

На годишна база е регистрирано повишение на наемните нива от 6%, показват резултатите от проучването Global Office Index на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL) сред 81 основни пазари по света.

Наемните нива на първокласните офис площи се повишават за осмо поредно тримесечие, като от дъното на пазара през последното тримесечие на 2009 г. експертите отчитат ръст на цените от 10 на сто.

Най-силно покачване на наемите на първокласните офиси през последните три месеца на 2011 г. спрямо предходното тримесечие е регистрирано в Северна и Южна Америка (1,2%), показват резултатите от проучването.

На годишна база покачването достига близо 4%, но въпреки това наемните нива са с около 10% под пика от 2008 г.
В Азиатско-тихоокеанския регион растежът на наемните нива се е забавил до 0,9% за периода при 2,5% през третото тримесечие заради по-слабото търсене от страна на корпоративния свят.

Въпреки икономическата обстановка консултантите са регистрирали леко покачване с 0,4% на наемите на първокласните офиси в Европа през последното тримесечие на  миналата година, след като през предходните три месеца цените бяха без промяна.

Въпреки това обаче експертите предупреждават, че дълговата криза в еврозоната продължава да бъде основен фактор за влошаване на перспективите пред сегмента на офис площите в региона. Усилията на правителствата да намерят решение на кризата не се увенчават с успех.

На годишна база в периода октомври-декември 2011 г. най-силно повишение на наемните нива на първокласните офис площи е регистрирано най-вече на основните пазари в развиващите се икономики от БРИКС - в Пекин (51,2%), Москва (41,2%), Сао Паоло (18,6%), Шанхай (17,5%), както и в Югоизточна Азия.

Двуцифрен ръст на наемните нива за периода е отчетен още в австралийските градове Пърт и Сидни, както и в Силициевата долина в САЩ.

В една четвърт от изследваните пазари е отчетен спад на наемните нива на първокласните офиси през последните три месеца на миналата година. Най-силно понижение е регистрирано в Ханой (-15,2% на годишна база). Намаление на наемите е регистрирано още в Рио де Жанейро, Сингапур, Хонконг, Сеул, Мексико Сити, Чикаго, Мадрид и други градове.

Без промяна на наемните нива през четвъртото тримесечие спрямо третото са били цените в Амстердам, Брюксел, Будапеща, Франкфурт, Лондон, Лион, Милано, Мюнхен, Прага и други градове. На годишна база цените са останали без изменение в Амстердам, Будапеща, Люксембург, Франкфурт, Прага и Делхи.

Икономическата несигурност е основният фактор, който влошава перспективите за растеж на наемите на първокласните офиси, посочват експертите. По-позитивни са очакванията за Хонконг, Сингапур, Пекин, Торонто, Сан Франциско и други основни икономически центрове.

За Европа консултантите очакват наемите да се задържат около сегашните си нива заради отслабеното бизнес доверие. Единствено за Америка експертите прогнозират възстановяването на цените да продължи през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още