IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвститорите подценяват трудностите при инвестирането в имоти

Цените на първокласните активи не винаги са подкрепени от пазарния фундамент, предупреждават специалисти

17:29 | 02.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Инвститорите подценяват трудностите при инвестирането в имоти

Моделът на фондовете за имоти все още е жив, но много институционални инвеститори трябва да внимават, когато решат да търсят директна експозиция при инвестициите в имоти, смятат специалисти.

Според един от директорите Недвижими имоти в инвестиционната компания Partners Group Клод Ангелоз, тенденцията за директни инвестиции в имоти, предвиждаща по-голямо участие на инвеститорите в процеса, може да доведе до някои разочароващи резултати през следващите години.

„Много инвеститори подценяват времето и ресурсите, необходими за по-директен подход“, казва той, цитиран от IP Real Estate.

Неговите думи идват след публикуваната от NREV анкета, според която 15% от анкетираните инвеститори смятат да увеличат директната си експозиция в имоти за в бъдеще.

С директното си участие в инвестиционния процес инвеститорите не посочат някой друг като виновен, когато инвестициите не отговарят на очакванията, коментира Ангелоз.

„Те ще са в играта“, казва той.

Друга тенденция, която се заражда на пазара и която специалистите също не препоръчават е инвестицията в т. нар. „слепи пулове“ (от анлг.), при които инвеститорите нямат почти никакъв контрол и яснота към какви активи ще бъдат насочени капиталите, както и в кой момент ще станат инвестициите.

Според определението на Investopedia този тип инвестиции „са често продукт на закъснели пазарни ралита, при които инвеститорите и финансистите са склонни да се водят по-скоро от алчност, отколкото от благоразумие“.

Според Ангелоз тези инвестиции са по-скоро хазарт с бъдещата цена на жилищата през следващите две-три години, поради несигурността относно точния момент, в който инвестиционния мениджър ще реши да инвестира.

От Partners Group са като цяло скептични относно настоящите цени на първокласните имоти, особено в най-големите и развити пазари в Европа и САЩ.

Според компанията растящото търсене на този тип активи, които често се използват като заместител на неизгодните облигации, не е подкрепено от пазарния фундамент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още