IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките със земя на Острова са стимулирани от разширяването на стопанствата

Земеделският сектор е сравнително доходоносен в момента и фермерите се чувстват сигурни, посочват от консултантската компания Savills

15:07 | 02.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Сделките със земя на Острова са стимулирани от разширяването на стопанствата

Разширяване на стопанствата бе основната причина за покупката на почти половината от земеделската земя, закупена във Великобритания миналата година, сочи нов доклад.

Фермерите са представлявали шест от всеки 10 купувачи на земя, се казва в проучване на консултантската компания Savills.

„Повечето от тези сделки бяха със земеделски производители, които добавяха нови акри“, казва Алекс Лосън, директор на компанията.

„Земеделският сектор е сравнително доходоносен в момента и фермерите се чувстват сигурни, облагодетелствани от някои фантастични цени на суровините, а реколтите тази година изглеждат чудесно.“

Общността от настоящи частни земевладелци остава сравнително постоянен източник на купувачи, като миналата година те бяха 10% от всички купувачи в сравнение с 13% през 2010 г. Новите частни собственици на земя бяха по-активни, въпреки че все още не на нивата от 2006 и 2007 г., когато делът им стигаше до 40%.

„Във финансовия сектор има много повече предпазливост, въпреки че инвестиционните и данъчните плюсове на инвестициите в земя окуражават повече интереса към земеделска земя като алтернативен клас“, обяснява Лосън.

Според доклада броят на чуждестранните купувачи е намалял значително от началото на икономическия спад насам. През 2011 г. едва 3% от всички купувачи на земеделска земя на Острова са били чуждестранни в сравнение с 26% през 2006 г. Въпреки това те все още се смятат за перспективни купувачи, като дори през изминалата година са направили няколко значителни покупки.

По отношение на продавачите – делът на земеделските производители сред продавачите на земя е паднал до 43%, което е най-ниското ниво от 1993 г. насам. За сравнение активността по продажба от страна на корпоративните и институционалните собственици се е повишила двойно през изминалата година. Техният дял е бил 13% - ниво, регистрирано за последен път през 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още