IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Високорисковите ипотеки отново на мода на инвестиционния хоризонт в САЩ

Инвестиционни тръстове за имоти насочват поглед към този пазар, привлечени от високата доходност и изгодното финансиране

12:29 | 02.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Високорисковите ипотеки отново на мода на инвестиционния хоризонт в САЩ

Институционалните инвеститори в имоти в САЩ планират да привличат нови капитали за придобиването на ценни книжа, обезпечени с високорискови и други ипотеки, отпуснати към частни потребители, пише FT.

Този процес е подпомогнат от атрактивните нива на възвръщаемост от този вид активи, както и от растящите цени на книжата на някои инвеститори в САЩ.

Инвестиционните тръстове за имоти (REITs) и в момента са едни от основните купувачи на пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, подкрепени от Fannie Mae, Freddie Mac и други държавни агенции. С това те създадоха ситуацията, която някои определят като сенчеста система за финансиране за американските ипотеки.

Тръстовете се обръщат все повече към пазара на високорискови ипотечни ценни книжа, привлечени от високата доходност и изгодното финансиране в резултат на решението на Федералния резерв да запази лихвите почти на нула до 2014 г., пише изданието.

Доказателство за растящото търсене е и фактът, че през януари Фед успя да продаде ценни книжа, обезпечени с ипотеки на стойност 7 млрд. долара. Фед бе собственик на книжата като част от програмата за спасяване на AIG от 2008 г. Опитите за продажба на портфолиото миналата година завършиха с неуспех.

Няколко инвестиционни тръста, специализирани в същия сегмент, се готвят за първично публично предлагане, а други гледат на възстановяването на цените на акциите си като на възможност да увеличат капитала си, за да инвестират в ипотеки.

Ако цените се задържат ще видим мащабна последваща активност, която обикновено е индикатор за подкрепа по отношение на търсенето, казват специалисти от UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
PETRONATOR
преди 12 години
Оле ле....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още