IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай продължават да падат

Имотите в азиатската държава са поевтинели за пети пореден месец през януари

13:40 | 01.02.12 г.
Цените на жилищата в Китай продължават да падат

Цените на жилищата в Китай отбелязаха пети пореден месец на понижение през януари на фона на продължаващите държавни мерки за контрол на сектора, предаде Bloomberg, като се позова на данни на SouFun Holdings Ltd.

През миналия месец цените са паднали с 0,18% спрямо декември, показват изчисленията на най-големия сайт за недвижими имоти в Китай. Понижение има в 60 от 100-те града, които компанията следи, като този брой остава непроменен спрямо предходния месец. 

На годишна база средните цени в национален мащаб са се повишили с 1,7% до 1394 долара/кв. м, което е най-бавното темпо на растеж от август насам.

Вчера премиерът Уън Дзябао още веднъж потвърди намерението на правителството да продължи да прилага  ограничителните мерки в имотния сектор, за да свали цените до разумни нива. Сред градовете, заявили намерение да запазят ограниченията за покупка на жилища и през тази година, са столицата Пекин и финансовият център Шанхай.

Продажбите на жилища в четирите най-големи града в Китай са се понижили по време на празничния период миналата седмица, когато страната отбеляза Китайската нова година.

Сделките в Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън са намалели с 66% до 109 апартамента в сравнение със същия период на миналата година.

Най-силните понижения на месечна база са отчетени в централния град Луоян и в Ордос на север - съответно с 2,6% и 2,3%. Най-силно е повишението пък в източния град Тайджоу - с 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още