IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога цените на жилищата в Китай ще достигнат "разумни нива"

Според висш държавник стойността на жилищата трябва да се равнява на заплатите в едно семейство за 6 години

11:11 | 31.01.12 г.
Кога цените на жилищата в Китай ще достигнат "разумни нива"

Цените на жилищата в Китай трябва да паднат с 30%, за да достигнат "разумни нива", посочи Хъ Кън, заместник директор на Комитета за финансови и икономически дела към Националния народен конгрес, цитиран от Bloomberg.

Според високопоставения народен представител жилищните цени ще са на "разумни нива", когато се равняват на доходите от заплати на едно семейство за около шест години.

"На базата на това може да е нужно цените на имотите да се понижат с 30%, но това не означава, че спад ще има във всеки регион, във всеки град. Точната степен на понижението ще зависи от търсенето", допълва Хъ Кън в интервю за China National Radio.

Тази година Китай потвърди, че няма да се откаже от ограничителните мерки на жилищния пазар, включително от по-строгите изисквания за ипотечно кредитиране. В резултат цените на жилищата в страната отчетоха най-лошите резултати за миналата година през декември. 

По прогнози на Daiwa Securities Capital Market през тази година сделките с жилища в Китай ще намалеят с 10%, а от UBS AG твърдят, че ограниченията могат да засилят предлагането до най-високото равнище от десет години насам.

Миналата  година продажбите на жилища в Китай са нараснали с 10%, което е най-бавното темпо на растеж от 2008 г. насам. През 2008 г. при тези продажби бе отчетен спад за първи път от приватизацията през 1998 г., като се понижиха със 17%.

Според UBS правителството може да облекчи ограниченията още в средата на тази година, тъй като евентуално свръхпредлагане би сринало стабилността на строителните фирми. От компанията прогнозират, че предлагането ще бъде с 1,5 до 1,6 пъти по-високо от търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още