IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошаването на икономиката е отслабило пазарите на бизнес имоти по света

Само в развиващите се икономики настроенията на инвеститорите остават оптимистични, показват резултатите от проучване на RICS

13:43 | 31.01.12 г.
Влошаването на икономиката е отслабило пазарите на бизнес имоти по света

Влошеният икономически климат още повече е отслабил пазарите на бизнес имоти в световен мащаб през последното тримесечие на 2011 г., предаде онлайн изданието Property Magazine.

Въпреки че Германия, Полша и Русия продължават да отчитат силни резултати в Европа, на други пазари като Франция и Холандия безпокойството расте, показват резултатите от последното проучване на The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) за глобалния сектор на бизнес имотите.

В доклада е отбелязано, че отрицателните макроикономически новини влияят негативно върху доверието в сектора на бизнес имотите по целия свят. Това на свой ред води до по-ниско търсене на наеми, по-високо предлагане и по-слаба инвестиционна дейност в повече от половината от изследваните страни.

Въпреки тези опасения, показателите в Китай все още са до голяма степен оптимистични. Страната продължава да е сред най-силно представящите се наред с Канада, Бразилия и Русия.

Германия също продължава да демонстрира устойчивост на дълговата криза в Европа и придружаващото я икономическо забавяне. Според експертите в страната има добро ниво на търсене от страна на наемателите и се очакват ръст на наемите и инвестиционната активност, макар и с по-бавен темп в сравнение с края на миналата година. Подобни са резултатите за полския и руския пазар.

В останалата част от Европа продължаващата нестабилност на финансовите пазари засяга все повече държави. Сред тях е Франция, където резултатите за сегмента на бизнес имотите са особено разочароващи. Симптомите са недвусмислени: нарастващо предлагане, намаляващо търсене от страна на наемателите и песимистични показатели за идното тримесечие. Същите тенденции се очертават и за пазарите на Холандия и Италия.

В същото време най-слабите европейски пазари - Гърция, Португалия, Ирландия и Испания - продължават да отчитат лоши резултати в сегмента на бизнес имотите, въпреки че темповете на понижение са по-умерени в сравнение с началото и средата на 2011 г.

"Изгледите, че периодът на минимален растеж ще продължи и дори, че е възможно да настъпи повторна рецесия, очевидно потискат сериозно сектора в по-голямата част от Европа на фона на продължаващата несигурност около дълговата криза“, коментира главният икономист на RICS Симон Рубинсон.

„Данните обаче показват, че бизнес имотите в някои части на света продължават да предоставят значителни възможности. Цифрите говорят, че настроенията продължават да са като цяло оптимистични в редица икономики с бърз растеж, въпреки че и при тях се очаква през 2012 г. по-бавен темп на увеличение на инвестициите", обобщава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още